Konference WebExpo 2011

Již třetím rokem se konala konference WebExpo, zaměřená na web, design, developing a marketing. Byla zde možnost setkat se se špičkami v oboru, ale také především nasát nové informace a podělit se o své zkušenosti.


Protože mi pan Bechyňský ze společnosti Microsoft nabídl možnost účasti na konferenci, neváhal jsem ani vteřinu a rozhodl se toho využít. Není ale taková věc, jako oběd zdarma a tak jsem na oplátku slíbil postavit reklamní model, řízený některým z mikropočítačů, určených pro platformu .NET Micro Framework.

Výběr modelu

To, že modelem bude nějaký robot mi bylo jasné od začátku. Stál jsem jen před rozhodnutím, zda to bude robot statický nebo mobilní. Protože jsem ovšem neměl jistotu, v jakém vlastně prostředí bude robot nasazen, rozhodl jsem se raději pro statický model, který je přece jen méně závislý na okolním prostředí. Když jsem začal o modelu hlouběji uvažovat, dospěl jsem k názoru, že koncepci statický a zároveň robotický naplňuje nejlépe nějaká z forem manipulátoru.

Proto jsem zkonstruoval a začal sestavovat automatickou výdejní linku, spojenou s eshopem. Model měl splňovat přibližně tuto činnost: zákazník si nejprve vybere v eshopu požadované zboží, to se – uložené v přepravním kontejneru – přemístí automatickým zakladačem ze svého místa ve skladu na dopravníkový pás, odkud ho následně manipulátor podá zákazníkovi. Manipulátor počká, až zákazník zboží odebere a prázdný kontejner vrátí zpět do skladu.

Bohužel webový eshop jsem k modelu nestihl vytvořit, bude však k vidění už na výstavě „Já, Merkur“ v Městském muzeu hl.m. Prahy, která začíná 22. 11. 2011. Jak už napovídá název této výstavy, na níž bude model v brzku směřovat, je můj model sestaven především ze stavebnice Merkur.

Odezva na výstavě

Po třítýdenní tvrdé práci, dokončení a rychlém naprogramování Automatického skladu byl model připraven na převoz na konferenci WebExpo do prostor Vysoké školy ekonomické v Praze 3. Díky tomu, že jsem byl poctěn místem ve stánku společnosti Microsoft, mohl jsem se těšit určité prestiži. Mezi další exponáty společnosti Microsoft patřily 3D mapy ovládané kinectem a letecký simulátor s realistickým naklápěním kabiny. Nakonec se všechna má očekávání naplnila a robotický model webovou komunitu zaujal. Jednak proto, že většina návštěvníků byla dosud zvyklá programovat jen na „obrazovce“ počítače a jednak pro využití platformy .NET Micro Framework ve spojení s konstrukční stavebnicí. Starší návštěvníci na Merkur zavzpomínali se slzou v oku, mladší se podivovali, co vše je možno vytvořit z kousků děrovaného plechu a šroubků.

Některé návštěvníky robotika natolik pohltila, že se rozhodli pro osobní vyzkoušení a koupi některé z vývojových desek pro platformu .NET Micro Framework. Proto si myslím, že model měl úspěch i v tak tvrdé konkurenci, jako byl letecký simulátor a výstava dopadla nad očekávání dobře. Navázání nových kontaktů a milá společnost hostesky od leteckého simulátoru jsou už jen třešničkami na dortu.

Zhodnocení a další informace

Letošní ročník konference WebExpo 2011 byl zatím ten nejpovedenější. Všichni účastníci byli podle jejich odezvy spokojeni a kladné recenze lze najít na internetu. Skvělá byla organizace i zajištění zázemí. Náplň přednášek byla prý velmi strhující a poučná. Bohužel jsem se ani na jednu nedostal – zájemců o robotiku bylo prostě příliš mnoho.

Další informace o konferenci WebExpo naleznete na odkazech níže. Já subjektivně hodnotím konferenci velmi kladně a těším se na další ročník.
Hlavní stránky projektu
Videa z WebExpa
Fotky a diskuze okolo konference WebExpo
Další recenze a zhodnocení:
programujte.com/clanek/2011092500-webexpo-je-za-nami-jake-ze-bylo-vyborne
davidjs.com/2011/09/par-myslenek-z-webexpo-2011
seo-slovnik.cz/webexpo-2011-ux-hall-ocima-navstevnika
blog.ujovlado.sk/clanky/webexpo-2011-aneb-nyan-cat-8-bitova-hudba-a-chlebicky