Výukový robot Stingray

Americká firma Parallax je na poli robotiky již ostříleným kozákem. Její nejnovější výukový robot Stingray se svou velikostí řadí do kategorie středních robotů. Poskytuje dostatek prostoru, nosnosti a výpočetního výkonu i pro náročnější exeprimenty. Dodává se jako stavebnice; podvozek si sestaví uživatel sám z připravených dílů a modulů.


Tradičně konstruované šasí je vyrobeno z černě eloxovaného duralového plechu, osazeno  dvěma nezávisle poháněnými koly, a doplněno ostruhovým kolečkem. Ostruhové kolečko je zajímavé tím, že se nejedná o klasický otočný (nábytkový) typ, ale je to dvojice takzvaných „všesměrových“ (omniwheel) kol, jež umožní snadnou jízdu a natáčení robota bez zadrhávání na přejížděných překážkách.Velké množství podlouhlých děr, viditelných na šasí, není určeno k chlazení vnitřních dílů robota, ale k montáži senzorů a rozšiřujících elektronických modulů. Pohon robota obstarávají dva stejnosměrné motory s hřídelem motorku vyvedeným i na jeho zadní čelo, na které je možné, v případě potřeby, instalovat enkodéry, určené ke snímání ujeté dráhy a rychlosti otáčení motorů. Napájecí napětí motorů je 7,2 V.

Srdcem robota je řídící elektronická jednotka s čipem Propeller, která ve svých útrobách skrývá 8 dvaatřicetibitových procesorů, 32 KB sdílené paměti, po 2 KB lokální paměti a dvou čítačích u každého z osmi procesorů. Ortodoxní vyznavači multiprocesingu si tedy konečně přijdou na své. Volně šířené vývojové prostředí pracuje pod operačními systémy Win2K / XP / Vista.

Napájecí část dodává napětí 3,3 a 5 V pro logické obvody, řízení motorů obstarává dvojice H-můstků. To je veškerý hardware, keré je v ceně základní stavebnice robota.

Rozměry robota jsou 330 x 277 x 140 mm, jako napájecí zdroj je použito 6 tužkových článků nebo akumulátorů.

RNDr. J. Hanzal

Stavební návod
Stránky výrobce