Mé začátky s procesory PICAXE

Před dvěma lety jsem šel okolo prodejny s elektronikou Rasel  v Praze. Velmi mě zaujala krabička, která slibovala procesor, jenž se dá prý velmi jednoduše programovat.

Ptal jsem se v prodejně na nějakou literaturu, ale nějak mi nebyli schopni nic poradit. Doma jsem se díval na net na nějaké programy a zalekl jsem se složitosti… samá  neznámá slova… atd. tak  jsem si řekl, že procesory a programování není nic pro mě… A tak jsem stále  chodil vedle výlohy, pokukujíc po procesoru a občas si povzdych… Kdybych to uměl…

No a před týdnem mi to nedalo a opět jsem zašel do prodejny přeptat se na nějaké informace k programování… opět nevěděli nic a literaturu neměli žádnou… dali mi ale vizitku na Hobbyrobot. No, řekl jsem si, že za zkoušku nic nedám… zavolal jsem tam a dostal typ na pana Langhammera, že prý občas poskytuje k procesorům kurzy.

Tak jsem si s ním domluvil kurz… bylo mi řečeno, že za cca hodinku dovede programovat každý… protože ale jsem byl v této oblasti pole zcela neorané, tak se kurz protáhl na 4 hodiny… Nicméně já jsem opravdu poté doma, zatím pouze v simulaci, začal psát první programy… Začaly mi chodit a měl jsem z toho radost… Navrhl jsem si k procesoru takový univerzální plošný spoj s relé, vstupy, výstupy, tlačítky apd. následně mi přišla deska plošného spoje a já jí osadil… No a nyní mi destička cvaká a bliká, a má první realizace programu jednoduchého blikání ledky a spínání relátka je na světě. A já z něj mám mám nesmírnou radost!

Tento den hodnotím jako velmi úspěšný, neb se mi splnil sen a já již „umím“ programovat procesory. Velký dík patří panu Langhammerovi za trpělivost, skvělý a srozumitelný výklad, a ochotu vždy poradit.

Takže procesory PICAXE vřele doporučuji všem, s tím, že se to dá naučit!