Neinvertující převodník úrovní

V případě, že potřebujete převést napěťové úrovně, příkladně z výstupu s 5V úrovněmi na výstup s 12V úrovněmi, můžete použít následující zapojení.



Jaké má výhody a nevýhody? Výhodou může být, že neinvertuje, tedy vysoká úroveň na vstupu je vysokou úrovní i na výstupu. Dalšími výhodami je použití jen jednoho tranzistoru a možnost nastavení rozhodovací úrovně děličem v bázi tranzistoru změnou hodnot rezistorů 10k. Nevýhodou pak je, že proudové zesílení je menší než 1 (je téměř 1) a v konkrétním případě je v nízké úrovni nutno na vstupu ke GND svádět proud okolo 12.5mA. Ve vysoké úrovni pak do in proud neteče. Schéma znázorňuje převod 5V úrovní na 12V úrovně. Změnou hodnot rezistorů lze pochopitelně převádět i jiné napěťové úrovně, stejně jako lze upravit výstupní impedanci vysoké úrovně a nespínat vyšší proudy, než je pro požadovaný výstup nutné.

Zde v nízké úrovni teče do vstupu přibližně 7,5mA. Zapojení berte jen jako příklad, výběr vhodných součástek a zda je pro Váš případ zapojení přínosem, je jen na Vás ;).