Raspberry Pi

Miniaturní počítač, který zvládne víc, než na co vypadá. Již odstartoval oficiální prodej a zájem o něj je obrovský. Ale Raspberry Pi není jediný, ani nejlepší, ale asi nejlevnější. A to je jeho velké plus.

Raspberry Pi je k dispozici v eshopech Premier Farnell a RS Components. Zájem je o něj obrovský a to potvrzuje i fakt, že byl záhy vyprodán a navíc oba eshopy nezvládly nápor zákazníků a byly nedostupné. Takže nyní je Rapsberry Pi jen na objednávku a jeho dodací lhůta je nejistá.

Raspberry Pi v akci

Raspberry Pi je miniaturní počítač na ARMové platformě a prodává se ve dvou variantách. První varianta s označením A za 25 USD nabízí čip ARM Broadcom BCM2835, tikajicí na frekvencí 700MHz a k tomu 256 MB operační paměti, dražší varianta B za 35 USD (644Kč) navíc přidá dvakrát USB 2.0 a jeden ethernetový port. Detailnější specifikaci naleznete zde: cz.rs-online.com. Raspberry Pi si samozřejmě poradí s přehráváním 1080p videa, paměťovými kartami, přehráváním zvuku a nabídne operační systém Linux v distribuci Fedora. K tomu je přímo na desce ještě pár GPIO vývodů, což potěší pri vestavbě do vlastních konstrukcí.

I když se může zdát, že Raspberry Pi je spásou každého robotika, podle mě tomu tak ani zdaleka není. Hlavní výhodou oproti konkurenci je jeho nízká cena, která by mohla mít za následek jeho masové rozšíření do konstrukcí. Rapsberry Pi ale není jediný miniaturní počítač na trhu. Nalezneme jich celou řadu: Xiilun PC, Cotton Candy, iPac 9302, Trim Slice atd. Většinou se liší v nabízené platformě, ceně a výkonu.

Xiilun PC

Další informace:

raspi.cz

raspberrypi.org

en.wikipedia.org/wiki/Raspberry_Pi

datarama.aktualne.centrum.cz

zive.cz/bleskovky/raspberry-pi-prvni-varka-minipocitacu-za-500-kc-byla-hned-vyprodana