Spielwarenmesse 2012

V německém Norimberku zítra končí největší světový kontraktační veletrh hraček a modelů.  Hračky všech druhů a typů jsou tu k vidění od 1. do 6. února. Celé výstaviště, skládající se ze 17ti obrovských hal, bylo zaplněno plyšáky, panenkami, společenskými hrami, ale i modely aut, vláčků a spoustou dalších hraček z celého světa.

Expozice byly příjemně rozděleny podle svého zaměření do jednotlivých hal, takže orientovat se po výstavišti i přes jeho rozměry bylo vcelku snadné. Výstava byla rozdělena do sekcí: hobby modelářství, modelová železnice, technické hračky, plyšové hračky, pomůcky pro rozvoj a výuku, karnevalové masky a obleky, dřevěné hračky, kreativní a umělecké hračky, sport a outdoor, knížky a společenské hry, hračky pro nejmenší a nevešlo se jinam.

Na veletrhu jsem nalezl i několik českých vystavovatelů. Například firmu Merkur Toys s.r.o., vyrábějící kovovou konstrukční stavebnici Merkur, firmu Seva, vyrábějící plastovou stavebnici a firmu Kovap, zabývající se především výrobou modelů a hraček z potištěného plechu. Kromě českých výrobců se na veletrhu sešli výrobci a dodavatelé snad z celého světa. Největší zastoupení měly samozřejmě čínské společnosti, pro které byla vyhrazena téměř celá hala.

Z technického hlediska bylo jasným hitem letošního veletrhu ovládání všemožných modelů mobilními telefony a tablety s operačním systémem Android a iOS od Applu. Tímto způsobem se daly ovládat modely helikoptér, autíček ale také celé modelové kolejiště. To jasně ukazuje na dvě skutečnosti. Zaprvé to naznačuje budoucí směřování výrobců a budoucnost hraček a zadruhé se ukazuje naprostý nedostatek vývojářů pro platformu Windows Phone 7. Já to osobně pro sebe považuji za výhodu, protože vývojáře, pracující na této platformě, si trh momentálně žádá a tak snadno nalézají uplatnění. Navázal jsem kontakt s některými světovými výrobci, kteří okamžitě projevili zájem o rozšíření ovládání svých produktů i o Windows Phone 7. Také se mohu pochlubit, že jsem na stánku firmy Merkur Toys vystavoval, asi jako jediný na tomto veletrhu, jednoduché roboty Robrouk, ovládané právě pomocí mobilního telefonu s Windows Phone 7. Obchodníci si mohli na vlastní kůži vyzkoušet řízení Robrouka WP7 nákláněním telefonu. O Robrouku WP7 si podrobněji povíme v samostatném článku.

Dalším zřetelným trendem, procházejícím napříč celým veletrhem, je využívání solární energie. To považuji za velice pozitivní, protože je to ekologické a naznačuje to budoucí masivní rozšíření solární technologie i do malých spotřebičů.

Na veletrhu bylo k vidění i několik robotů. Bohužel bylo jich ale velice málo a snad, kromě výrobků firem Merkur Toys a firmy Tosy, předvádějící tančící a kreslicí roboty, to byli vesměs naprosto bezcenné „čínské hračky“ bez inteligence, jejichž vrcholným uměleckým číslem bylo zastavení před překážkou. Značně omezená nabídka skutečně robotických hraček ale nejspíš také naznačuje, kam se současný trh ubírá a co si spotřebitelé žádají.

Atmosféru veletrhu si můžete prohlédnout na fotkách na našem Flickru .