Grafický LCD WG12232A-YMI-V#A

Koupil jsem v GME display z nadpisu. Líbil se mi, za ne příliš vysokou cenu poskytuje rozlišení 122×32 bodů. Navíc je snadno použitelný, nepotřebuje žádný speciální konektor – má 20 pájecích plošek s otvory pro pinovou lištu rozteče 2,54mm.

Avšak ouha, po připojení napájení se nerozsvítilo podsvícení

 

Nebudu Vás napínat, problém je v tom, že označení na konci „V#A“ znamená, konkrétně to „V“, že na 20ti pinovém konektoru je na místě anody podsvícení ( pin 19) vyvedeno záporné napětí.

WG12232A-YMI-V#A

Možná řešení jsou 3.

1. Koupit si display, který má v označení místo „V“ písmeno „N“. (V GME mají všechny typy jen s „V“ v názvu.)

2. Přivést napájení podsvětlení k vývodům podsvícení na boku displeje.

3. Sáhnout s pájkou v ruce do desky displeje.

Protože jsem měl konstrukci postavenou, zvolil jsem zásah do displeje. Ukázal se snadným. Když po desce půjdete po spoji vedoucím z pinu 19, narazíte na rezistor 0R. Ten odpájíte. Dále už stačí jít po spojích od pinů 19 a 20 a pospojovat přerušení z neosazených 0R rezistorů pro připojení podsvícení na piny 19 a 20.

Pro úplnost dodám, že pokud chcete podsvícení tohoto konkrétního typu displeje napájet z 5V, musíte ho připojit přes rezistor 7R5, aby podsvícením tekl požadovaný proud 120mA. Rezistor 8R2 vyhoví stejně dobře, rozdíl v intenzitě podsvícení pouhým okem nerozeznáte.