Pájíme smd horkým vzduchem

Někteří z nás se setkali s potřebou vyměnit mnohovývodovou součástku smd. Buď můžeme piny opatrně odříznout nebo odštípat a pak jeden po druhém nahřát páječkou a odstranit pinzetou, nebo opatrně použít zdroj horkého vzduchu.

Narazil jsem na pěkné video, které detailně ukazuje celý postup.

Nejdříve odstraníme původní součástku. Zde je použita pro uchopení součástky podtlaková přísavka. Já mám docela dobré zkušenosti s tvrdou ostrou kovovou ohnutou „jehlou“ ze sady nástrojů, které prodávají třeba v GMe. Musí se s ní pracovat velmi opatrně, protože pokud zapáčíte a nemáte piny (součástku) ještě dostatečně prohřáté, můžete lehce odtrhnout plošku na desce spojů  a je zaděláno na velký problém.

Další doporučení je natrénovat si teplotu a množství vzduchu. Když ho přeženete, tak horký proud vám odfoukne malé odpory a jako „bonus“ přidá rozfoukané malé kuličky cínu do míst, která nejsou vidět a mohou způsobit zkrat; bohužel nejen ihned, ale třeba až za několik měsíců. Nejlepší je si natrénovat na starých deskách ze šrotu. Vyzkoušejte si i odsávání cínu pomocí knotu.

To je ta jednodušší část.

Ve videu ukázané pájení pájecí pasty je mnohem obtížnější na cvik a trpělivost, ale jak je vidět, když dostatečně natrénujete, tak výsledek se dostaví a je čím se chlubit 🙂