BeagleBone black, víc než jen alternativa k Raspberry PI

Boom levných jednodeskových počítačů, který odstartovalo uvedení Raspberry PI (RPI) v únoru 2012, a hlavně zájem kupujících o tyto produkty, dal vzniknout mnohým dalším, nebo dramaticky srazil cenu již existujících. Příkladem může být právě BeagleBone Black.

BeagleBoard (předchůdce BBB) existoval již dávno před uvedením RPI, zhruba od poloviny roku 2008, bohužel cena nebyla ani zdaleka tak příznivá jako u RPI a komunita tak rozšířená. BeagleBone (přímý předchůdce BBB) byl uveden na trh zhruba půl roku před RPI, ale cena byla oproti RPI asi dvojnásobná a nebyl zdaleka tak znám mezi širokou veřejností. Teprve uvedení RPI na trh zvýšilo poptávku po obdobných produktech za srovnatelnou cenu. Reakcí na ni bylo uvedení BBB na trh v dubnu 2013, zhruba rok po uvedení RPI.

BeagleBone black je malý jednodeskový počítač (SBC – single board computer), který se v několika ohledech jeví vyspělejší a vhodnější pro malou průmyslovou automatizaci. Nemá smysl zde zabíhat do detailů technické specifikace, ty si zájemce najde na výše uvedeném odkazu, případně v datasheetu použitého procesoru AM3358 .

Za zmínku ale stojí vlastnosti, které ho činí velmi vhodným pro malou průmyslovou automatizaci včetně řízení hobby cnc strojů, 3D tiskáren a podobně. V těchto případech většina ostatních SBC v této cenové kategorii potřebuje podporu v podobě nějakého “jednoduchého” (ko)procesoru v podobě třeba AVR ATmega, PIC, atd., který se stará o operace vyžadující přesné časování, okamžitou odezvu či deterministické chování. O všechny tyto činnosti se mohou v případě BBB s úspěchem postarat dva 32bitové procesory taktované na 200 MHz nazývané PRU (Programable realtime unit), které jsou integrované přímo na čipu spolu s hlavním procesorem.

Vzhledem k tomuto faktu je BBB jako jeden z mála SBC přímo podporovaný klonem CNC Linuxu (specializované distribuce určené pro řízení strojů) Machine Kit, která se snaží odstranit zaměření původní distribuce čistě na x86 architekturu jejím rozšiřením na další architektury a realtime platformy.

Domovská stránka projektu. Připravené obrazy SD karty pro BBB je možné přímo stáhnout.

Případný zájemce se může s Machine Kitem běžícím na BBB blíže seznámit na stánku Hobbyrobotu na DevFestu již tuto sobotu 22. 11. 2014