Kaptonová páska

Pro ty, kdo se věnují elektronice profesionálně, je používání kaptonu možná stejně samozřejmé jako práce s trubičkovou pájkou, mezi amatéry se ale jeho používání příliš nerozšířilo. Je to škoda, protože je to velmi univerzální materiál s vynikajícími vlastnostmi pro elektroniku i mechaniku.

S kaptonem v podobě lepicí pásky nebo izolačních fólií se naprostá většina z nás už setkala. Kapton je obchodní název pro polyimid, syntetický polymer, který na trh asi před padesáti léty uvedla americká firma DuPont. Kapton je ceněn především pro své vynikající elektrické izolační i mechanické vlastnosti a teplotní odolnost. Kapton je odolný vůči rozpouštědlům, olejům, kyselinám a dalším chemikáliím, výborně odolává ultrafialovému záření i radioaktivnímu záření alfa, beta i gama. Snáší extrémně nízké teploty, trvale vydrží více než +180°C, krátkodobě po dobu pájení kolem +260°C a po několik sekund teploty blízké +300°C. Netaví se, nehoří, splňuje nejvyšší třídu samozhášecích vlastností. Není divu, že tento materiál našel masivní uplatnění už v lunárním programu Apollo a dodnes se používá jako izolace v kosmických sondách.

kapton2S kaptonem se můžeme setkat nejčastěji v podobě tenké žluté částečně průhledné samolepicí pásky nebo silnější izolační fólie, vyrábí se však ve více barvách. Odděluje například vývody a spoje v sadách akumulátorů. Při extrémním odběru proudu se nejdřív rozpájí spoje a vyteče pájka, silikonové izolace vodičů se rozkládají a kouří, ale kapton stále drží a zabraňuje přímému zkratu. S kaptonovými izolačními vložkami se setkáme prakticky v každém mobilu a počítači, používá se k oddělení spojů a součástek od kovových krytů, chrání se jím kontaktní plošky na deskách během pájení vlnou nebo v blízkosti pájeného spoje, aby nevznikla škoda, kdyby se sesmekla ruka při práci. Dá se použít také k izolaci vrstev při vinutí pulzních transformátorů, někdy i k izolaci výkonových součástek od chladiče, i když nemá dobrou tepelnou vodivost.

kapton3Kapton je zajímavý i z hlediska mechaniky. Díky výborným kluzným vlastnostem ochrání kabely před prodřením při doteku třeba s rotujícím hřídelem. Sendvič kapton – tenký hliníkový plech – kapton výborně  rozvádí teplo zejména v místech, kde by dotekem s horkou částí hrozilo poškození plastu. Vzhledem k tomu, že na kapton podobně jako na silikon nechytne téměř žádné lepidlo a barva, může se použít i k ochraně a maskování při lepení, naopak lepidlo na kaptonové pásce při odtržení zůstává na pásce a neznečišťuje podklad. Kaptonová vrstva tvoří kluzný povrch, který se neprodírá, mimo jiné se používá i na vyhřívané podložky 3D tiskáren protože na něm výrobek drží dostatečně na to, aby se pod hlavou nepohnul, ale současně se dá po dokončení snadno odloupnout.

Použití kaptonové pásky nemusí být jen výsadou výrobců. Materiál se dá sehnat v šíři od 2 až po 500 mm, nejobvyklejší jsou šíře 10 až 30 mm. Je k dostání v návinu podobně jako izolepa v prodejnách s elektrosoučástkami, je ale pochopitelně o hodně dražší. Kapton není jeden jediný, je řada typů s různými vlastnostmi, z našeho hlediska ale většinou nebude podstatné, jak se materiál chová třeba při teplotě tekutého hélia, vystačí jakákoli páska pro elektrotechnické účely.

Doporučuji i nákup kaptonové pásky prostřednictvím e-bay přímo z Číny, při šířce 30 mm a v návinu 33 m vyjde jedna cívka i s dopravou přibližně na 80 Kč. Výrobek sice nemá certifikát zaručující třeba elektrickou pevnost 200 kV/mm, ale pro naše účely je rovnocenný a cenově mnohem dostupnější. Při nákupu z Číny se můžeme setkat i s popisem Koptan. Těžko říct, jestli je to jen nechtěné přehození znaků nebo záměrný pokus změnou názvu obejít licenční práva, z funkčního hlediska je to jedno.