Lineární mikroservo Vigor VS-19

Většina mikro- a nanoserv má podobně jako větší serva výstup na otočnou páku nebo kotouč. V tomto směru je typ VS-19 neobvyklý, výstupní páka s podélně vyvrtaným otvorem o průměru 0,6 mm se pohybuje v přímé drážce a její poloha je přímo úměrná šířce budicího pulzu.

VS-19_1VS-19_2

Podle údajů výrobce má servo hmotnost 3,7 g, rozměry jsou uvedeny na nákresu. Servo je určeno pro napájení jmenovitým napětím 3,7 V, napájení 5,0 V vydrží, nicméně optimální zdroj pro něj je jeden článek Li-pol. Při povoleném rozsahu šířky vstupních pulzů 0,8 – 2,2 ms by mělo servo vyvinout sílu až 0,6 N a rychlost bez zátěže 12 mm/s, spotřeba by se měla pohybovat kolem 150 mA při pohybu a 450 mA při zablokování. Životnost potenciometru podle parametrů přesahuje půl milionu cyklů.

rozmery

Servo lze rozebrat povolením tří šroubů. Šroub na boku uvolňuje kryt převodovky a jeho správné dotažení je kritické, při malém jsou v převodovce vůle a může se i rozložit, při velkém převodovka výrazně drhne. Dráha potenciometru je těsně pod výstupní pákou a pohybovým šroubem, není nijak chráněna proti prachu. Má-li mít servo předpokládanou životnost, musí pracovat v čistém prostředí. Na rozšířený rozsah ovládacích pulzů není možné spoléhat, zkoušený vzorek zvládal pulzy 0,74 – 2,05 ms, to odpovídalo 14 mm posuvu páky. Při přejezdech servozesilovač ubírá výkon už před dosažením požadované polohy, páka určitě nekmitá, má naopak viditelnou tendenci ke konci pohybu zpomalit a zastavit předčasně. Převod serva zvládne kratší zablokování výstupu bez poškození.

Hlavní výhody serva Vigor VS-19 jsou lineární výstup, ploché pouzdro (7,3 mm) a relativně nízká cena, nevýhodou je snadný průnik nečistot do mechanizmu i na odporovou dráhu a v důsledku toho omezení životnosti.