Keramická podložka pod pájení

Pájení se používá nejen k vodivému spojování elektronických součástek, ale také kovových konstrukčních dílů, držáků, plechových stínících krabiček a podobně. Spájet v přesné poloze několik dílů není jednoduché a dvě ruce na to obvykle nestačí.

Zajímavou pomůcku, která usnadní pájení i členitých sestav, jsem viděl na veletrhu v Německu, a když jsem něco podobného před časem potřeboval, vzpomněl jsem si na to. Pokusil jsem se podobný výrobek nejprve sehnat u nás, a když jsem neuspěl, následně nahradit.

IMG_0591b

Základem původní pomůcky je keramická deska o rozměrech 195x95x13 mm s průchozími otvory. Do těchto otvorů se zasunují kolíky, jimiž se vymezí poloha pájených dílů. K přitlačení k desce slouží háky, které se dají nastavit pomocí dlouhého šroubu vyrobeného ze závitové tyče. Na jednom konci jsou šrouby osoustružené na trochu menší průměr, než mají otvory. Podložka, kolíky a háky se prodávají samostatně, provedení (i cenu) je vidět na fotografii.

U nás jsem podobné keramické podložky našel v nabídce firmy SWAH (www.zlatnici.swah.cz), která dodává potřeby pro zlatnické a šperkařské dílny. Větší podložka má rozměry 200x140x10 mm a do otvorů se dají používat kolíky z drátu o průměru 1,3 mm, menší podložka má 75x50x20 mm a otvory 2,1 mm.

Čtyři vyzkoušené způsoby uchycení ukazuje opět fotografie. Kolíky lze snadno nahradit naštípanými kousky mosazného nebo měděného drátu se zapilovanými konci. Spony ve tvaru „U“ dostatečně pruží samy o sobě a drží v otvorech. Háky se nemusejí ohýbat a pájet z mosazi, stačí i kousek měděného drátu zakončený okem navlečeným na šroub a ustavený dvěma maticemi. Ke zmenšení průměru šroubu (M3) není potřeba ani soustruh, stačí upnout šroub za závit obtočený lepicí páskou do elektrické vrtačky a pilníkem se materiál rychle odebere. Pomáhá to, že v závitu je materiálu méně, kromě toho na na přesnosti až tak moc nesejde . Úprava jednoho šroubu netrvá víc než 5 minut. Poslední držáček je malý „krokodýlek“ připájený na drát.

IMGP7594b

Vzhledem k tomu, že většinou potřebuji pájet malé věci, lépe mi vyhověla menší keramická podložka za 59 Kč než větší za 372 Kč. Menší podložka se dá vzít i s připevněnými díly do ruky a libovolně při práci natáčet. Když se tedy nepodařilo tuto praktickou pomůcku objevit na našem trhu, dala se alespoň plnohodnotně nahradit, a bonusem je dokonce nesrovnatelně nižší cena.