Organizér tužkových článků

Používáme-li větší množství tužkových článků, bývá problém udržet si přehled, které jsou nabité, které jsou vybité, jak dlouhá doba uběhla od nabití atd. Pomůže „organizér tužkových článků“ podle vzoru zásobníku krabiček sirek, který měla moje maminka v kuchyni.

Tužkové akumulátory používám většinou v sadách po čtyřech kusech a tomu vyhovuje i organizér, umožňuje roztřídit články na vybité a nabité a přitom udržuje pořadí použití. Základ tvoří plastové „U“ profily asi o 2 mm širší než je průměr akumulátorů. Dva profily proti sobě vytváří zásobník, v němž jsou články naležato uloženy.

keba1

Dolní konce profilů jsou seříznuty zhruba pod úhlem 45 stupňů, aby bylo možné články ze zásobníku snadno vyjmout. Aby akumulátory ze zásobníku samy nevypadávaly, je k dřevěnému podstavci přilepena smrková lišta 5×5 mm jako zarážka.

keba2

Z kousků plastových destiček jsou vystřiženy štítky ve tvaru „T“, jenž lze zasunout do profilů. Na vyčnívající část měkkou tužkou poznamenám datum, kdy byla sada do zásobníku vložena. Tužku jde snadno setřít a štítek použít opakovaně.

keba3

Vybité akumulátory vkládám do zásobníku označeného červenou barvou, nabité do zeleného, tím mám dokonalý přehled, kolik jich je připraveno k použití a jak dlouho už leží po nabití. Samozřejmě je možné si udělat organizér oboustranný nebo závěsný, s více zásobníky nebo mít z jedné strany profil na články velikosti AA a z druhé strany AAA, to už záleží na konkrétních potřebách a kreativitě. Práce na organizéru mi trvala zhruba dvě hodiny. Jako materiál jsem použil odřezky překližky a hranolků, díly jsou spojeny vruty. To nejdůležitější, plastové profily, jsem koupil v jednom ze supermarketů pro kutily.

zpracováno podle podkladů od Jaroslava Vaškeby (Keba)