Malý nf zesilovač pro mikrokontrolér

Když je potřeba, aby mikrokontrolér dostal co nejjednodušším způsobem zvukový výstup, většinou stačí připojit přímo na jeho vývod malý piezoreproduktor.

V případě, že tento způsob neposkytuje dostatečně výrazný zvuk, je třeba generovat hlubší tóny, které piezočlen špatně reprodukuje, nebo je potřeba lepší kvalita zvuku než jen „obdélníky“ z digitálního výstupu, hodí se malý integrovaný nf zesilovač TDA7052.

TDA7052

Výhodou tohoto zesilovače je, že nevyžaduje žádné další součástky, jde připojit přímo na zdroj signálu i k reproduktoru 8Ω, zapojení je krajně jednoduché. Na obrázku je navíc potenciometr pro nastavení hlasitosti, který asi většinou nebude potřeba, a také kondenzátor s větší kapacitou na napájení, který v zapojení musí být, ale bývá použit už kvůli napájení mikrokontroléru a může sloužit jak pro něj, tak pro zesilovač.

Obvod TDA7052 se může napájet napětím 3 až 18V, typicky se používá právě pro nízká napětí 3 až 6 V. Výstupy na reproduktor jsou v klidu na úrovni přibližně odpovídající polovině napájecího napětí, spotřeba proudu v klidu je typicky 4, nejvýše 8 mA.