Model Hobby 2014

Na začátku října se už tradičně v letňanském areálu konal veletrh Model Hobby. Modelářství a robotika jsou po technické stránce velmi příbuzné a do značné míry až překrývající se obory, a tak není od věci podívat se blíže na to, co tato akce mohla návštěvníkovi nabídnout.

V prvních ročnících před dvaceti léty byla Model Hobby samostatnou modelářskou akcí a spojovala v sobě jak prvky veletrhu (prezentace výrobních i prodejních firem, představování novinek, prodej zákazníkům, …) tak výstavy (prezentace klubů, ukázky zajímavých modelů – prací jednotlivých modelářů). Třetí, a z dlouhodobého hlediska možná nejdůležitější funkcí podobné akce, je propagace, upoutání pozornosti nových zájemců, zejména dětí. Ta se v tuzemsku nikdy nedařila. Nejde totiž o to ukázat jen špičkové výrobky, ale také lidi, modeláře schopné a ochotné předvést nejen výsledek, ale také průběh a způsob své práce, předat zkušenosti, a především aktivně zájemce zapojit do dění. Kdo třeba jen jednou prošel podobně zaměřenou regionální a přes to několikanásobně větší akci v Sasku, Modell-Hobby-Spiel v Lipsku, ví přesně, co tím myslím.

Postupem času prvky výstavy ustoupily do pozadí, charakter veletrhu či spíše tržiště posílil, změnil se profil firem. Pražská Model Hobby se koná spolu s dalšími výstavami zaměřenými na děti, letos to byly FOR TOYS, FOR BABIES, FOR GAMES a 4FANS. Model Hobby byla podle orientačních plánků umístěna jen v halách 3 a 4, při bližším pohledu se ale o tuto plochu ještě dělila se sekcemi (nebo samostatnými akcemi?) 3D print, Orchidea a Home Work, které modelářskou část víceméně prorůstaly. Ne, že by prohlídka orchidejí, stánků nabízejících barevný písek na vysypávání obrázků nebo paintballová střelnice nebyla zajímavá, ale je tohle přesně to, co čeká technicky zaměřený návštěvník Model Hobby?

IMG_20141002_141158

Co mi na Model Hobby chybělo? Především modely, modeláři a výrobky pro ně, tím myslím specifické materiály, nástroje, nářadí a podobně. Až na pár výjimek největších dovozců firmy, které vyrábí nebo dodávají specializovaný modelářský sortiment. Většina návštěvníků dnes nemá technické zaměření a zájem, spíš jsou to rodiny s dětmi hledající námět na vánoční dárky, které na Model Hobby zabloudí z vedlejších veletrhů a hledají jen jakési technicky pokročilejší (hotové) hračky pokud možno nevyžadující aktivní přístup. A tomu se převažující zaměření vystavovatelů přizpůsobilo, i když je otázka, jestli se přizpůsobili vystavovatelé profilu návštěvníků, nebo je to naopak.

V profilu Model Hobby jsou kromě typicky modelářských oblastí v segmentu „hobby“ uvedeny:

  • Mechanické a elektronické stavebnice – ty jsem nenašel, ve vedlejších halách (FOR TOYS) však byly
  • Součástková základna – nenašel jsem
  • Měřící přístroje a nářadí – zanedbatelné minimum z levné čínské produkce + firma nabízející hobby nože
  • Robotika – nenašel jsem, jedině snad sekačka na trávu pracující před areálem cestou k zastávce MHD
  • Radioamatérství – nenašel jsem ani náznak

Jedinou oblastí, kde si návštěvník v rámci možností opravdu „přišel na své“, byly 3D tiskárny. V rohu haly 3 bylo soustředěno asi deset firem, z nichž zhruba polovina nabízela komerčně vyráběné menší tiskárny a materiály pro ně, zbytek byly ukázky buď budoucích výrobků, nebo studentské činnosti vycházející především z projektu RepRap. Velmi pěkně se prezentovala FIT (Fakulta informačních technologií ČVUT) se svou verzí tiskárny RepRap (informace zde) a Rebelix.

IMG_20141002_103231

IMG_20141002_103127

Firma Aroja s tiskárnami 3Dfactories nebyla na Model Hobby poprvé, její tiskárny Easy3DMaker jsou už poměrně známé. Podobně firma 4isp předváděla 3D tiskárny stejně jako loni na poněkud vyšší úrovni. To se týká i tiskáren UP! v menším provedení (Mini) i větším (Plus2) a tiskáren Felix 3.0, které přivezla firma NC Computers z Prahy.

IMG_20141002_102457

IMG_20141002_103336

Je zajímavé, že i na letošním Modell-Hobby-Spiel v Lipsku byly 3D tiskárny poprvé pohromadě vyčleněny do společné expozice, že se počet firem, které se jimi zabývají a nabízejí je na trhu viditelně zvýšil, a že čím dál víc se dostávají jak do profesionální sféry, tak mezi amatéry. Zkrátka, jak se říká, „uzrála doba“.

Pro jednotlivce, kteří hledají především levné řešení, byla asi nejvíc zajímavá nabídka firmy JRC a její tiskárna Rebel II, která se bude v krátké době dodávat jako stavebnice. Běžná cena 12490 Kč (včetně DPH) byla na výstavě při předobjednávce snížena na 9900 Kč, kromě toho firma prodává i jednotlivé komponenty pro vlastní stavbu 3D tiskáren. Jednotka s displejem na snímku dole je zvláštní vybavení a kupuje se samostatně.

IMG_20141002_103837

Co dodat? Je škoda, že se Model Hobby postupně krok za krokem posunuje od modelářství a technické tvůrčí činnosti všeobecně spíše směrem ke hračkám. Tento jev ovšem není ojedinělý, naopak je bohužel světovým trendem, jen u nás probíhá asi rychleji, než třeba v sousedním Německu. Úroveň, počet i sortiment 3D tiskáren byl příjemným překvapením, nicméně to byla jedna z mála technických oblastí, která byla vůbec zastoupena.

Kat. 1