Modell-Hobby-Spiel Lipsko 2014

Do Lipska nejezdím příliš dlouho, ale snad i těch zhruba deset roků dává určitou možnost srovnání vývoje v čase. Bohužel, ani Modell-Hobby-Spiel se nevyhýbá trend poklesu a útlumu, ovšem nejde o změny nápadné a hluboké, tato akce stále nabízí velké možnosti pro mnoho různých hobby činností. Nejvýrazněji se projevuje pokles v počtu zahraničních klubů (zejména z Nizozemí, Belgie a Francie) zabývajících se některou z velmi úzkých specializací (například klub stavitelů příbřežních zařízení).

Modell-Hobby-Spiel se koná ve stejném termínu jako veletrh v Praze, některé roky byl odstup jeden týden. Navštívíte-li obě akce krátce po sobě, tím víc jsou znát rozdíly – v cenách, návštěvnosti, aktivitě vystavovatelů, úrovni i zaměření.  Z výstavního areálu v Lipsku obsazuje Modell-Hobby-Spiel čtyři velké haly, stručná řeč čísel hovoří o více než 100000 návštěvnících a 658 vystavovatelích z 13 zemí, přitom jde o akci nikoli evropského, snad lze říci německého, ale spíše regionálního (saského) významu. Například s podobně zaměřenou a podstatně větší akcí v Dortmundu se Lipsko nemůže vůbec srovnávat.

IMGP6403b

Centrální prosklená hala, v podstatě chodba propojující výstavní haly, někdy v ní jsou paralelní výstavy americké retuše, letos také 3D tiskáren …

IMGP6406b

… a samozřejmě jsou tu také restaurace a místo pro odpočinek.

Už tradičně Modell-Hobby-Spiel „stojí“ na třech pilířích. Jsou to v první řadě prezentace modelářských klubů ze všech oborů, a dokonce jednotlivých špičkových modelářů, kteří většinou na výstavě ukázkově pracují a jsou ochotni zodpovídat dotazy návštěvníků. Dále jsou to prodejní stánky firem a konečně atraktivní program pro diváky – návštěvníky, například „ostré“ závody automodelů (součást německého seriálu). Každé dvě hodiny běží téměř hodinové komentované, ozvučené a nasvětlené vystoupení leteckých modelářů (mezi vystoupeními se létá neorganizovaně), průběžné nepřetržité ukázky lodí a ponorek na dostatečně velkém bazénu, samostatný velký letový prostor pro malé a samostatný pro velké vrtulníky, velké plochy na předvádění modelů vojenské techniky, dopravní, stavební a zemědělské techniky, desítky velkých modelových kolejišť v provozu.

IMGP7889b

Kousek předváděcí plochy pro kamiony.

IMGP5403b

Jeden „trochu větší“ model se připravuje pro létání v hale, snad to dá i představu o předváděcím prostoru.

IMG_5701b

Na stáncích mnoha firem jsou pravidelně workshopy, kde si (zejména děti) mohou vyzkoušet stavbu modelů, zde raket …

IMG_5698b

… nebo plastikových modelů, jinde funkční balzová házedla nebo funkční lodičky, vše buď zdarma, nebo za nepatrnou cenu materiálu.

Na Modell-Hobby-Spiel  nejsou jen modely, ale převažují. Asi půl haly zabírají společenské hry (velké plochy se stolky, u nichž si návštěvnící hrají), stavebnice, malý kousek filatelie, numismatika, materiály pro výrobu výzdoby domácnosti, barvení soch, lití z kovu, výroba vitráží, svítidel, dokonce ultra věrných panenek a novorozeňat. Podstatnou část jedné haly obsazují železniční modeláři, další hala patří lodnímu a leteckému modelářství.

IMGP6298b

Kreativní stavebnice svítidel z vysekávaných plastových segmentů, dělají se na místě nebo si odnesete v sáčku díly a tvoříte doma.

Jak tohle všechno souvisí s robotikou? Mnohem víc, než se na první pohled zdá, a nejen proto, že třeba moderní kolejiště digitálně řízené z počítače se spoustou čidel, vazeb a „inteligencí“ a skříňovým zásobníkem na vlaky (princip oběžného výtahu –  pater noster) by bylo klidně možné označit za specifického robota. Nejde totiž jen o prodejny modelů, bazary použitých železničních vozidel a spoustu kolejišť všech měřítek, ale o mnoho firem s materiály, kabely, konektory, motory, akumulátory, nástroji a nářadím.

Běžně koupit se tady dá na jednom místě to, co u nás budete shánět dlouho a u mnoha internetových prodejců. Chcete plastové profily nejrůznějších rozměrů v různých barvách? Mosazné nebo hliníkové profily miniaturních rozměrů (jaké ve Feroně opravdu nevedou), závitníky a očka třeba i rozměrů M1, M1,2 ,M1,4 nebo M1,6? Chcete ložiska jakýchkoli rozměrů? Uhlíkové trubičky od průměru 1 mm, pásky, dráty, uhlíkové tvarové profily, laminátové desky nebo tyčky? Potřebujete šroubky M2,6 dlouhé 8 mm a s válcovou hlavou? U nás se dočkáte v nejlepším případě udiveného pohledu nad „nestandardním“ požadavkem, tady dotazu, jestli chcete železný (černý), železný pozinkovaný, nerezový, mosazný nebo v některých případech i duralový a plastový. Opravdu to není vtip.

IMG_5675b

Co jedna přihrádka, to jeden druh spojovacího materiálu (dva z více podobných stolů u jedné jediné firmy).

IMG_5674b

Mosazné tenkostěnné trubky a víčka, měděné dráty a plechy, vedle dural ve všech podobách.

IMGP5280b

Je libo mosazné závitové tyče M1,6 a k nim matice?

IMGP8102b

Plastové profily všech tvarů i barev.

Totéž se týká nástrojů a nářadí. Obrovský je výběr brusných a řezných kotoučů od průměru 10 mm po 10 cm, pilníčků, pilek, lešticích kotoučů a past, speciálních ohýbacích kleští a podobně. Je k dostání levné čínské nářadí a prvotřídní výrobky profesionální kvality. Rád bych ale upozornil na jiné firmy, které na podobnou výstavu zdánlivě nepatří. Třeba výprodej zdravotnického vybavení z armádních polních nemocnic. Jenže – kde jinde sehnat levně nůžky ze špičkové oceli, peany, pinzety, štípací kleště mnoha tvarů, svorky a spoustu nástrojů výborně využitelných, které ale ani neumím pojmenovat? Další firmy nakupují, rozebírají a rozprodávají na součástky vojenská i civilní zařízení (některá nikdy nepoužitá – takzvané „uloženky“), u nich se dají získat atypické elektromotory, díly pneumatických a hydraulických obvodů (často za desetinovou cenu proti novým dílům), elektronické bloky, někdy i měřicí přístroje.

IMGP6876b

Diamantové brusné destičky a pilníky.

IMGP6907b

Malé hobby obráběcí stroje k tématu také patří.

IMGP5250b

Malý příklad z elektroniky, různé jazýčkové kontakty a neodymové magnety.

Pokud jde o nářadí, materiály a díly, jde toho na Modell-Hobby-Spiel sehnat docela dost. Zkrátka, když chcete, dostanete tady i hotové modely – hračky, ale nejen to, sortiment pro aktivní kreativní návštěvníky tvořící něco vlastníma rukama drtivě převažuje.

Technikovi se může zdát zbytečné prohlížet si nabídku firem zcela mimo oblast jeho zájmu, ale dost se tím ochudí. Dva příklady. Potřebujete sehnat barvu, která by věrně napodobila lidské tělo, pokožku. Firmy s barvami jsou vedle, taková ve vzorníku není. A kde ji najdete? U firem, které dodávají materiály pro výrobu panenek přece, v oblasti typicky ženské. Nebo snad děláte robota v kovovém retro stylu? Kde pro něj najít správnou povrchovou úpravu? Co třeba tam, kde barví a patinují sádrové sochy? Souvislosti jsou často nečekané.

IMGP7897b

Pojetí blízké původnímu zaměření modelářství, rozestavěný bagr, vše ruční konstrukční práce z kovu, osazení doma vyráběnou hydraulikou.

Poznámka: Použité ilustrační fotografie byly pořízeny během několika uplynulých let, nejen na letošním ročníku výstavy.

Kat. 2