Odlučovač vody

Při tlakování vzduchových nádrží pneumatických systémů se velmi často spolu se vzduchem do stávají z kompresoru do pneumatického okruhu i kapičky vody. Voda je pak v systému uzavřena a dlouhodobě nepříznivě působí na povrch kovů, tedy i vnitřku válců.

Pod názvem Water Trap čili past na vodu nabízí firma AirPower odlučovač, který údajně pochytá až 99,9% vody v mikroskopických kapičkách a samozřejmě také prach a jiné nečistoty. Odlučovač se může zapojit jak přímo za kompresor tak namontovat za vstupní ventil.

IMGP6352c

Zařízení má podobu kovového dutého válečku o průměru 15 a délce 30 mm, označený vstup a výstup vzduchu je opatřen jednoduchými koncovkami pro hadičky 3 nebo 4 mm, případně rychloupínacími koncovkami PISCO. Vzduch vstupuje do střední trubky s otvory, projde filtrem a vnějškem proudí k výstupu. Filtrační vložka je z tvrdého materiálu částečně připomínajícího pórézní keramiku a částečně filtrační papír. Pouzdro se dá poměrně snadno rozebrat a filtr vyčistit. Čelo, v němž jsou zahloubeniny pro klíč, je na závitu a utěsněné gumovým O kroužkem.

IMGP6367b

Water Trap v běžném provozu vodu ze vzduchu fakticky neodstraňuje, jen chytá kapky a nechává je pomalu odpařit, pokud je ale vody více, může se  filtr otevřít a nechat vyschnout na volném vzduchu, což je rozhodně jednodušší a lepší řešení, než se později pokoušet vypudit nahromaděnou vodu z nádrže nebo ventilů. Cena odlučovače je kolem 15$.