Pájení Li-pol článků

Když je potřeba vytvořit si sadu Li-pol nestandardních rozměrů, odebrat nebo přidat článek do sady či připájet přívody k jedinému článku, nevyhneme se pájení páskových vývodů Li-pol. Jak na to?

Pokud jde o samostatně koupený nový článek, prohlédneme si jeho vývody. Jeden pásek je na výstupu z obalu článku tvrdší, niklovaný, ten se dá lépe pájet, druhý je měkčí (hliníkový) a na něj je bodově přivařený kousek pásku z podobného materiálu, jako je ten první. Pásky jsou dobře pájitelné jen z jedné strany a na první pohled není zřejmé, která to je. Nebojte se to vyzkoušet. Pájet stačí s dostatkem kalafuny nebo lépe pájecí pasty, případně s malou kapkou pájecí kapaliny na nikl nebo chrom. Pracujte krátce s výkonnější dobře rozehřátou smyčkou trafopájky. Důležité je pájet až na konci pásku a přidržovat pásek u výstupu z plastového obalu naplocho pinzetou nebo kleštěmi, kov odvede část tepla pryč. Pozor na vývody, neulomte je! Pásek se prohřeje velmi rychle, nemá smysl zahřívat jedno místo dlouho.

DSCN0761b

Pokud článek vyjímáme ze sady a má být znovu použit, snažíme se ho oddělit tak, aby na jeho hliníkovém vývodu zbyl přivařený kousek sousedního (pájitelného) vývodu. K oddělení se dá použít tenký rozbrušovací (dělicí) karborundový kotouč upnutý do vysokootáčkové ruční frézky (příklad podobného kotouče o průměry kolem 30 mm je na obrázku). Pájí se pak podobně jako v předchozím případě.

DSCN9009b

Je-li k dispozici jen hliníkový vývod, je situace o něco obtížnější. Místo vstupu pásku do obalu chráníme oboustranně přelepením kaptonovou páskou, stačí, když přesahuje asi 1 mm na kov. Pak se snažíme pájet hliník tak, jak je uvedeno v samostatném článku. Současně se snažíme pinzetou chladit vývod těsně u obalu. Je to důležité, příliš vysoká teplota může porušit těsnost obalu. Vyzkoušíme si, která strana pásku jde pájet lépe, je mezi nimi výrazný rozdíl. Pájení je o něco obtížnější než u běžného hliníku, materiál pásku není čistý hliník, ale slitina.

NIKDY nezkratujte vývody článku. Vyvarujte se spojení kovovými předměty, například pinzetou! Skončilo by to v lepším případě přepálením vývodu, v horším ohněm, který se nedá hasit vodou!