Prostřihovací nástavec na vrtačku

Potřebujete občas vytvořit různě tvarované díly z plechu, laminátu, uhlíkových kompozitů, pružných fólií jako je lexan, tenkých plechů z barevných kovů, které se snadno ohýbají, nebo snad houževnatého nerezu? Ve všech uvedených případech a mnohých dalších můžete tyto materiály dělit jediným nástrojem, prostřihovačkou neboli nibblerem.

Před několika léty jsme se na výstavě Intermodellbau v Dortmundu setkali s majitelem malé firmy z Bietigheimu, která vyrábí prostřihovací nástavce na vrtačku. Prostřihovačky se v amatérské praxi u nás používají zřídka, i když mají své výhody a poskytují vynikající výsledky. Je to pravděpodobně proto, že jako samostatné elektrické nářadí jsou značně drahé a podstatně levnější nástavce na vrtačku, vyráběné dříve i pod tradiční značkou Narex, z trhu prakticky zmizely.

IMGP1357b

Předvádění nástavce na výstavě – v ruce vykrajovaná trubka

Jaké jsou základní výhody a nevýhody prostřihování? Vlastní nástroj tvoří kulatina z tvrdého kovu s vytvořeným břitem. Kulatina se rozkmitá se zdvihem několika milimetrů a břit proti okraji pevného vedení odstřihne z materiálu malou třísku srpkovitého tvaru, v dalším cyklu se materiál posune a břit odstřihne další kousek. Výhodou je, že podepření materiálu těsně u linie dělení eliminuje jeho kroucení, štípání a jakékoli deformace bez ohledu na to, zda jde o měkký a velmi tenký plech, plastovou desku, nebo třeba nerezovou ocel.

DSCN1090b

Detail prostřihovací hlavice

Odstříhané srpky jsou poměrně velké, padají na zem, při práci nevzniká téměř žádný polétavý prach a špína. Tato vlastnost je velmi důležitá při střihání uhlíkových a skelných laminátů, jejichž piliny a prachové částice vznikající při řezání pilou nebo probrušování kromě nepořádku působí vážné zdravotní problémy. Kromě toho střihání materiál minimálně zahřívá, takže ani termoplasty se na linii dělení netaví. Řez je čistý, zpravidla nepotřebuje další úpravu, výrazné otřepky jako při řezání nebo střihání pákovými nůžkami nejsou, částečně se dělají jen u vysloveně měkkých plastů.

DSCN1092b

Srpkovité zbytky materiálu, žádné piliny nebo prach

Prostřihovačka dovoluje vyrobit i velmi členité tvary, kromě lupénkové pilky ji žádný jiný nástroj nepřekoná v malém poloměru otáčení v materiálu. Lze vystřihovat i otvory o průměru několika málo cm nebo úzké štěrbiny. Při práci se lze vracet nebo odebírat materiál směrem do boku jako frézou. Konečně materiál nemusí být rovný, typicky se prostřihovačka uplatní na dělení vlnitých plechů a plechových profilů, oblých laminátových dílů včetně trubek. Nevýhoda je vlastně jen jedna, při dělení je poměrně velký prostřih, tedy šířka materiálu, jež je rozstříhána do srpků, ta odpovídá průměru kulatiny.

IMG_8971b

Střihání ocelového plechu, tentokrát je nástroj upevněný na stole a hýbe se plechem

Nástavec vyráběný Michaelem Jungenem se upíná do sklíčidla vrtačky (případně akumulátorového šroubováku) standardním šestihranem odpovídajícím výměnným bitům šroubováků. Nástavec je (s výjimkou krytky nad mechanizmem) celokovový z kvalitních materiálů. Nástroj má břity na obou stranách, buď se používá tak, že na jednu stranu se našroubuje dutá rukojeť, jednou rukou se drží vrtačka, druhou nástavec a materiál je pevně upnutý, nebo se naopak jak vrtačka tak nástavec připevní ke stolu dvěma dodávanými držáky z tuhého plastu a rukama se vede materiál do střihací hlavice. Vzhledem k tomu, že není třeba žádná velká síla a díl jen mírně vibruje, lze stříhat nebo opracovávat i malé díly a prsty mohou bez nebezpečí poranění až na dotek s tělem nástavce. Chceme-li rovný dlouhý řez, je nutné vést hlavici podél připevněného vyššího kovového profilu.

IMGP5544b

Nástavec na akušroubováku

Nástroj může stříhat nerezovou ocel do tlouštky 1 mm, měkký hliník do 1,5 mm, ocelový plech do 1,8 mm a konečně měkké kovy (mosaz, měď, hliníkové slitiny, …) nebo plasty do 2 mm. Může pracovat i s polykarbonáty, měkkým plexisklem nebo lexanem stejně jako s kuprextitem, skelnými a uhlíkovými lamináty nebo leteckou překližkou. Materiál se musí do hlavice dodávat plynule a kolmo na osu nástroje, pokud by došlo k páčení silou, praskne záměrně zeslabený krček hlavice a zamezí většímu poškození nástavce. Hlavice je snadno výměnná a poměrně levná. Při správném používání životnost jednoho nástroje stačí na 400 až 500 m řezu v ocelovém plechu 1,2 mm, to je poměrně hodně, dva břity na jednom nástroji se mohou střídat. Po otupení stačí vyměnit nástroj, hlavice se opotřebovává mnohem méně.

IMGP1359b

Tvar z plexi z pouzdra na CD, to je hodně křehký materiál!

Při zkouškách pracoval prostřihovací nástavec stejně snadno a perfektně, jako když jsme pozorovali jeho předvádění na výstavě. Výborně dělí nejen plechy, ale také plastové desky ABS, PS a PVC používané na kryty přístrojů, vyřízne lisovaný lexanový kryt i desky s plošnými spoji. Zkoušeli jsme jej znovu i na uhlíkovém laminátu. Není-li potřeba velký výkon a rychlost řezu, stačí k pohonu větší akušroubovák (12 V, 550 ot/min), čímž operativnost použití ještě vzroste. Zbytky po práci se snadno zametou nebo vyluxují, jsou příliš velké na to, aby se statickým nábojem přichytávaly do okolí, práce je ve srovnání s řezáním nesrovnatelně čistší, dokonce není často třeba ani srážet hrany. S dostatečně silným pohonem (vrtačka 600 W) krájí nástavec plech doslova jako máslo, reklamní videa na internetových stránkách výrobce (www.blechtools.de) ani trochu nepřehání. Velmi důležité je i to, že nástrojem se téměř nedá zranit, do hlavice nejde vsunout ani malíček, konec nástroje vyskakující z vrcholu hlavice je zaoblený a může se na něj klidně během činnosti i položit ruka. Dokonce ani materiál nemá snahu při práci někam vyskakovat nebo rotovat tak, jak je to třeba při vrtání.

Souhrn je jednoznačný. Prostřihovací nástavec je perfektním pomocníkem, poskytuje dokonalejší výsledek než jiné technologie dělení, je relativně malý, skladný, použitelný s jakoukoli ruční vrtačkou, přitom práce s ním je čistá a mnohem bezpečnější než při stříhání nůžkami, řezání pilou nebo rozbrušování. Nevýhody a problémy? Kromě omezené tloušťky materiálu a toho, že prostřih je přesně 4 mm a ne 3 mm, jak je uvedeno v parametrech, jsme žádné neodhalili.

IMGP5530b

Prodávaná sada v kovové krabičce

Nástavec se dodává v delším a kratším provedení, pracovali jsme s kratší verzí. Malá souprava obsahuje kompletní nástavec, rukojeť, jednu náhradní hlavici, jeden náhradní nástroj se dvěma břity a montážní klíč, vše v úhledné kovové krabičce. Velká souprava má navíc dva masivní plastové držáky pro upnutí ke stolu, pár držáků se prodává i samostatně. Náhradní nástroj v dlouhém provedení stojí 19, v krátkém 17 Eur, ale za jak dlouho nastříháte 500 m délky v ocelovém plechu nebo přiměřeně delší dráhu v měkčích materiálech?

Technické údaje podle výrobce:

Celková délka 180 mm
Hmotnost 400 g
Průměr 51 mm
Prostřih 3 mm
Poloměr otočení 12 mm
Otáčky vrtačky max 3000 ot/min
Životnost nástroje 400 – 500 m (ocel plech 1,2 mm)