Akumulátorová vrtačka / frézka Dremel

Malá ruční vysokootáčková vrtačka / frézka je v dílně velice užitečným a často používaným pomocníkem, nicméně při jejím pořízení zájemci mnohdy tápou v tom, na co se ten který typ či spíše velikostní a cenová třída hodí, a co je už mimo možnosti tohoto nářadí. Minule jsme se podívali na jeden z nejmenších a nejlevnějších výrobků DRILL3000, tentokrát budeme věnovat pozornost Dremelu 8200, který patří k nejkvalitnějšímu (a také dražšímu) nářadí v hobby třídě.

Dremel 8200 je univerzální akumulátorové rotační nářadí použitelné po upnutí vhodného nástroje k vrtání, broušení, řezání a leštění všech druhů materiálů. Výrobce, firma Dremel z USA, se tomuto sortimentu věnuje od roku 1932, u nás najdete toto nářadí například na adrese naradionline.cz . Dremel 8200 se napájí třemi články Li-ion 1,5 Ah. Odkládá se buď na bok, nebo na plochu na výměnné akumulátorové sadě, k zavěšení slouží oko z drátu. Kryt je robustní, pamatuje i na větrací štěrbiny. Na rozdíl od DRILL3000 i staršího menšího akumulátorového nářadí Dremel je typ 8200 osazen stále ještě stejnosměrným komutátorovým, ale větším motorem Johnson řady 600 posíleným vnějším magnetickým prstencem.

IMGP7084b

Dremel 8200 v sadě v kufříku

Regulovaný rozsah rychlosti je 5000 – 30000 ot/min, ale hlavně větší motor dokáže poskytnout větší moment a není při práci výrazněji přetěžován, což je velmi důležité s ohledem na životnost. Motor je opatřen vnitřním ventilátorem a kryt důsledně respektuje potřeby chlazení, štěrbiny jsou jak vpředu u nasávání tak vzadu nad třemi ze čtyř výstupů vzduchu z motoru. Motor s hřídelem o průměru 3,18 mm je usazený oboustranně do gumy, uložení unášeče do ložiska 19/6 dává mnohem větší odolnost při bočním tlaku během práce a omezuje vibrace. Vypínač je oddělen od regulátoru rychlosti, čísla na stupnici přibližně odpovídající tisícům ot/min bez zatížení.

DSCN1185b

Vnitřní uspořádání Dremelu 8200

DSCN2460b

Detail uložení hřídele do ložiska a aretačního kolečka používaného při upínání

Elektronika otáčky nestabilizuje, jen pulzy reguluje příkon motoru. Výkonová část je těsně za motorem, „chytrá“ regulace s mikrokontrolérem pod tahovým potenciometrem řízení otáček. Rozběh do otáček je měkký, současně je pohon vybaven aktivním brzděním po vypnutí vypínače, brzdění je velmi razantní. Neutažená kleština se při vypnutí z nejvyšších otáček bleskově vyšroubuje a „vyskočí“ ze závitu. Elektronika se stará i o spolehlivé odpojení motoru při přetížení, zejména po zaseknutí nástroje v materiálu. Jednoduchá mechanická pojistka zajišťuje, že pokud je vypínač zapnutý, nedá se čepem zablokovat hřídel a nemůže dojít k poškození čepu ani aretačního kolečka se zuby, mezi které čep zapadá. Stav nabití akumulátoru indikují tři LED, každá z nich odpovídá asi 30% energie, pod 10% nejnižší LED bliká, to už je potřeba nářadí odstavit a akumulátor dobít. Síťový nabíječ se spínaným zdrojem tvoří poměrně velkou základnu, do níž se akumulátorová sada zasunuje. Zelená LED trvalým svitem signalizuje připravenost nebo stav nabití, během nabíjení bliká. Po plném vybití se dá energie doplnit asi během hodiny.

DSCN2454b

Řídící elektronika

DSCN1151b

Síťový nabíječ s akumulátorem

Dremel 8200 se prodává buď v plastovém kufříku se sadou 45 doplňků nebo v textilní tašce s 35 doplňky. Největším dílem výbavy je řezačka na přímočaré a kruhové řezy s rozsahem distance 10 – 150 mm respektive průměrů od 20 do 300 mm. Řezačka předpokládá použití jednoho z přiložených frézovacích vrtáků a je nezbytné si u ní dávat velký pozor na to, v které konfiguraci platí která ze stupnic. Pro volné ruční vedení při řezání je určen samostatný nástavec udržující kolmou polohu k povrchu nebo úhel sklonu 45°. Další drobné díly jako upínací trn SpeedClic, řezné kotouče, smirkové „prstýnky“ na broušení dřeva, brusná tělíska ze slinutých materiálů, plastový kartáč nebo leštící filcové kotoučky byly uloženy v úhledné uzavíratelné plastové krabičce. Výběr základního příslušenství pro ty uživatele, kteří se s nářadím setkávají poprvé, je velmi dobrý, nicméně způsob uložení dílů, které byly volně do krabičky nasypány, by rozhodně mohl být lepší.

DSCN1129b

Krabička s volně sypanými díly příslušenství

Návod v 16 jazycích zahrnuje i češtinu, většinu jeho rozsahu zabírají bezpečnostní upozornění jak k zacházení s nářadím, tak obecně k druhům práce, které se jím dají vykonávat. Technická část je postačující, pokud ovšem přejdeme množství zavádějících pojmů a chyb, které do ní zavlekl překladatel, jemuž zjevně fyzika i technika byly úplně cizí. Například se dočteme o Li-ion buňkách (článcích), upínací kapacitě (průměru), kapacita akumulátorů v Ah je uvedená v češtině jako „proud“, ve slovenštině jako „odpor“ a podobně. Takto by návod rozhodně vypadat neměl.

DSCN1144b

Nástavec pro řezání frézovacím vrtákem při ručním vedení

DSCN1164b

Nástavec pro řezání velkých kruhových otvorů

Měření ukázalo poněkud užší rozsah volnoběžných otáček, než udává výrobce, a to od 5300 do 29700 ot/min. V sadě byla pouze kleština pro upínací průměr trnu 3,2 mm, což odpovídá přiloženým doplňkům, dají se přikoupit i kleštiny 2,4,  1,6 a 0,8 mm nebo univerzální sklíčidlo 0,4 – 3,4 mm. Sortiment originálních nástrojů, které lze obstarat, je uveden spolu s typickým použitím na plakátu přiloženém k sadě.

Dremel 8200 se velmi dobře drží, na důležitých místech má přilnavý pogumovaný povrch, v ruce neklouže. Vyšší hmotnost 600 g není na závadu a výkon se velmi často hodí, zejména při drobné práci v domácnosti, na níž je nářadí především určeno. Oproti DRILL3000 zvládá Dremel 8200 podstatně víc, nejen drobnou práci. Pokud na něco výkonově nestačí, použije se „velká“ síťová vrtačka nebo bruska, možnosti na sebe bezprostředně navazují a trochu se i překrývají. Výkon například dovoluje frézovacím vrtákem řezat i sádrokartonové desky nebo brusnými kotouči na měkké kovy vylehčit u benzinového motoru ze sekačky skříň z hliníkové slitiny asi o 400 g materiálu, to rozhodně nejsou drobnosti. S malým brusným karbidovým kotoučem naopak přesností zvládá i ostření vrtáků o průměru 0,5 mm, nebo s gumovým kotoučkem vyleštění úchytů drahokamu na prstenu.

DSCN1056b

Upínací systém SpeedClic pro rychlou výměnu řezných a brusných kotoučů

Akumulátorové nářadí má sice nevýhodu omezené doby činnosti, po níž se musí zdroje nabít, ta je ale bohatě převážena přesnějším vedením nástroje nestrhávaného kabelem, volným pohybem a nezávislostí na síti. Je zajímavostí, že Dremel 8200 slouží v Africe zubním lékařům někdy jako „výjezdní“ nouzová vrtačka v terénu, i když osobně bych takové ošetření zažít nechtěl. Maximální řezná rychlost je značná, přesahuje 50 m/s, většinou stačí pracovat s plnými otáčkami a nepatrným tlakem. Dremel 8200 nebyl navržen jako profesionální nářadí pro denní nepřetržité zatížení ve výrobě, ale jako nářadí pro drobné příležitostné práce v domácnosti a v hobby oblasti, což bez výjimky a vynikajícím způsobem plní. Cena sady s kufříkem a 45 kusy příslušenství je 3093 Kč.

Dostatečný výkon dovoluje vybavit brusky Dremel dalším samostatně dokupovaným příslušenstvím, jako příklad si uvedeme rotační minipilu Dremel 670. Montáž nástavce je velmi jednoduchá a trvá jen několik sekund. Z brusky odšroubujeme původní kleštinu a velkou krycí matku, našroubujeme šestihran se čtverhranným otvorem a nasadíme nástavec tak, aby čtverhranná osa zapadla do otvoru. Pak převlečnou matkou přitáhneme nástavec k tělu brusky. Před prvním použitím je třeba ještě vložit pilový kotouč do unášeče a dotáhnout ho šroubem.

DSCN9450b

Nástavec okružní minipily Dremel 670

DSCN1693b

Nástavec okružní minipily Dremel 670

Nástavec je mírně zalomený, odhadem asi o 15°, aby bylo možné brusku pohodlně držet a přitom řezat kotoučem kolmo postaveným k materiálu. Kovový kloub je mazaný vazelínou, hřídel s unášečem kotouče přes malou délku dvakrát uložený. Celý průhledný plexisklový kryt nástavce se dá po povolení dvou šroubů rozebrat a tuk případně doplnit. Výrobce doporučuje před prvním použitím nastavit maximální otáčky a nechat pilu dvě minuty běžet naprázdno, teprve potom dosáhne optimálního výkonu. Jde o určitý záběh, vyleštění styčných ploch v kloubu a roznesení vazelíny, každopádně během tohoto procesu otáčky pomalu ale vytrvale rostly, tělo nástavce se zjevně zahřálo a původně ostrý řinčivý hluk se omezil a ztratil kovové zabarvení.

DSCN9474b

Detail úhlového náhonu – kloubu

Pila s kotoučem o průměru 31,8 mm je určena k řezání tenkých dřevěných, překližkových, lamino nebo plastových desek do tloušťky 6,3 mm, ve skutečnosti si poradí bez problémů s materiálem silným až 8 mm. Maximální povolené otáčky kotouče jsou 35000 ot/min a rozhodně se vyplatí řezat především rychlostí, ne silou při malých otáčkách. Zvuk při chodu připomíná spíš zubní vrtačku než cirkulárku.

DSCN9464b

Řez v měkkém materiálu (sololitu)

DSCN9466b

Ukázka přesnosti řezání i malých věcí s ostrými hranami bez otřepků

Výsledný řez je tenký (samotný kotouč má tloušťku jen 0,6 mm) a má perfektně čisté okraje, a to jak při řezání materiálů, které se snadno štípou a lámou, tak i na drobivých deskách měkkého sololitu nebo hobry. Vodící šipka na krytu usnadňuje držení rovného směru řezu, pokud naopak potřebujeme zatočit, malá délka nástroje v materiálu dovoluje vykroužit oblouk o poloměru asi 25 cm. Při práci jsou drobné piliny vyfukovány převážně do strany z hlediska vedení řezu a směrem od brusky.

Přípravek je konstruován s ohledem na bezpečnost, sklopný kryt na pružině chrání kotouč pily před nechtěným dotykem a odklopí se až při zaříznutí do materiálu. Přesto je nutné dávat při práci dobrý pozor, 48 zubů roztočených na 25000 ot/min by jistě dokázalo během zlomku sekundy proříznout prst nejmíň do půlky. Cena nástavce činí 1006 Kč, náhradní pilové kotouče se dají pod označením DR546 ve dvojici koupit za 204 Kč.

IMGP5626b

Další příslušenství, odnímatelný úchyt pro přesnější držení

Srovnání Dremelu 8200 a setu DRILL3000 je asi jasné, Dremel je na nesrovnatelně vyšší úrovni výkonu, přesnosti, kvality výroby i životnosti. Jedinou oblastí, v níž může být DRILL3000 lepší, je práce v tak malém prostoru, že se tam ruka s Dremelem nevejde, v takovém případě ale pomůže ohebný bowden jako příslušenství. Jinak Dremel zvládne vše, co DRILL3000, a podstatně lépe. Nakonec jedna malá poznámka, která ale bývá často důležitá. Když jde o „zdůvodnění“ nákupu podobného nástroje z rodinných peněz, u malých frézek těžko můžete tvrdit, že zastanou práci i v domácnosti. Něco sice zvládnou, ale opravdu jen maličkosti. Oproti tomu Dremel 8200 je právě na menší údržbové práce v domácnosti dělaný a hobby – no to zkrátka zvládne jako hobby.