Ohlédnutí za Robotickým dnem 2015…

… jak to viděli Vláďa a Filip z týmu Recyklon.

Motto: „Řekni, kde Ti ´boti jsou, proč na soutěž nejedou ?“

Organizátorům a všem dobrovolníkům patří velký dík za hladký průběh tohoto robotického svátku.

Naše postřehy

Místo konání – super. Zázemí pro soutěžící týmy – vynikající. Rozmístění soutěžních hřišť na jedné straně a prezentační stánky na druhé se také skvěle osvědčilo.

Rozložení soutěží do dvou dnů bylo pro nás Pražáky vítané, ale některé přespolní týmy to mohlo odradit. Přimlouval bych se za to, aby se soutěžící mohli homologovat i v neděli dopoledne, pokud nechtějí/nemohou strávit v Praze oba dny.

Možná by bylo praktické, aby u každého hřiště byl název soutěžní disciplíny a pravidla v jedné větě, aby neznalý příchozí návštěvník hned věděl o co jde.
Nová soutěž Freestyle ukázala, že tvořivost a nápady nechybí. Jen houšť.

Naši roboti

Letos jsme pojali soutěž velkoryse. Filip přihlásil roboty do třech soutěží, ale vzhledem k tomu, že programování věnoval pouhých pár dní před soutěží, tak výsledek nebyl takový, jak si asi představoval.

Já jsem si vloni řekl, že už se nebudu stresovat stavbou robota na poslední chvíli, ale nakonec jsem přeci jen postavil dalšího ´bota do sbírky.

Rada: chyby v programu zhatí sebedokonalejší mechanický výtvor. Mějte dost času na jeho odladění. Vhodnou koncepcí funkce robota lze ale naopak ušetřit spoustu zbytečného kódu.

Můj robot

Rád bych zmínil pár postřehů při její stavbě (je to můj první robot opačného pohlaví :-)).

Jako řídicí modul bylo v našich robotech použito Arduino Nano. Čtrnáct dní před soutěží jsem začal zkoumat programy v Céčku a vztekal se při psaní programu, neboť skákání mezi rutinami, ( jak je zvykem v Assembleru nebo Basicu) nebylo jednoduše možné.

Nakonec program držel jakž takž pohromadě a bylo tak možné prodat dva víkendy práce při stavbě Jackie. (startovala pod „bratrovým“ jménem, neboť nebylo jisté, jestli bude mít dost rozumu, aby mohla letos startovat. Loňský Jack pro jistotu čekal v záloze).

Protože nepoužívám enkodéry na kolech, je přesnost otáčení robota dána pouze časovou konstantou v programu. To se mi loni vymstilo. Po nabití akumulátorů robot „obživl“ a zatáčení dost přetáčel.

Letos jsem snížil napětí na motorech z 24 V/3 A step-down měničem na 18 V a robot se otáčel po celou dobu soutěže stále stejně přesně. Další výhodou tohoto řešení je potlačení napěťových špiček, které mohou působit nepříznivě na mikroprocesor. I bez používání přídavných filtračních kondenzátorů robot s Arduinem fungoval bezchybně.

Bear Rescue Advanced

Tahle soutěž má být vyvrcholením Robotického dne. Bohužel účast funkčních robotů v této kategorii stále vázne. Z počtu 18ti přihlášených robotů dokázalo splnit úkol jen minimum startujících. Opakovala se tak situace z loňského roku… Škoda, že se nezúčastnily/neprezentovaly některé úspěšné stroje z minulých let. Rozhodně by to bylo zpestření soutěže.

Jackie vybojovala finálovou účast díky problémům soupeře, jehož robot měl profesionální senzor a byl určitě lepší než naši roboti Jackie a Krock. Bohužel měl problémy s projížděním meandru ve startovní části a možná i nějaká chybka v programu ho stála boj o zlato.
Letos vyhrál nejlepší robot. Čtyři kamery a spolehlivá konstrukce neměly konkurenci.

Jak dál?

Pokud budou příští rok alespoň 4 roboti, kteří zvládnou ulovit/zachránit medvěda, bude se tým Recyklon prezentovat v této disciplíně mimo soutěž.
Jinak se ale naší účastí snažíme udržet soutěž na nějaké úrovni (nikoliv konkurovat a sbírat ocenění, určené studentskému úsilí).

Příští rok bychom rádi zkusili soutěž Ketchup House a chytrou konstrukcí docílili efektivního sbíraní plechovek. Účastníku v této soutěži je více a interakce se soupeřem dává větší potenciál zábavy než Bear Rescue.

Tak se nechme překvapit, která soutěž bude vrcholem příštího Robotického dne 2016.

Recyklon