Silvestrovské legrácky

Ke konci roku patří poněkud méně vážný pohled na věc, než je tomu jindy. Je to i nejlepší příležitost pro následující tři náměty na (až zlomyslné) legrácky.

Brouk chroustalák

Představte si situaci: večer se nic podezřelého neděje, ale jen chvilku potom, co zhasnete, a chcete spát, se ozve podivný zvuk jako od velkého brouka. Znervózníte, pak vstanete, rozsvítíte, jdete hledat zdroj toho zvuku. Jenže v okamžiku, kdy rozsvítíte, zvuk ustane. A to opakuje a opakuje ….. až do nalezení příčiny, nervového zhroucení nebo odstěhování.

chroustalakZapojení na obrázku využívá fotorezistor k detekci světla a zablokování funkce, kvalitu zvuku ovlivňuje jakost cívky. Při napájení 9 V baterií vydrží obvod pracovat mnoho dnů až týdnů. „Přístroj“ umístíme někam, kde je přes den světlo a večer tam svítí svítidlo v místnosti, třeba dozadu ke zdi na skříň. Nejlepší je položit jej na místo už třeba dopoledne, do večera všichni zapomenou, že jste na té skříni něco dělali.

… a jako námět … s PICAXE by se podobná věc dala zkonstruovat velmi jednoduše, mohla by se ozývat déle po zhasnutí, pracovat jen chvilkově a nepravidelně, prostě být ještě záludnější, menší a se stejně malou spotřebou.


Rachtadlo

Tímto slovem se někdy označují hračky pro nejmenší děti (jinak chrastítka), ale v tomto případě je to prostředek k „vytočení“ majitele auta nebo řidiče. Jde jen o námět na „akční člen“ bez řídící elektroniky.

Podstatou je malý stejnosměrný motorek (lépe s převodovkou) připevněný do plechové krabice, ten plech je dost důležitý. Na hřídel motorku je připevněná struna nebo (u rychlejším motorů) lanko a na konci přivázaná větší matice. Jakmile se motorek roztočí, začne matice narážet a vydávat přesně ten zvuk, který každého řidiče přiměje zastavit a zjišťovat, co se to děje.

Rachtadlo umístíme někam, kde není moc vidět a přístupné, pod sedačky, do zavazadlového prostoru a podobně. Je to dost hlasité, slyšet bude. Ke spínání může posloužit ručně ovládaný skrytý spínač (případně bluetooth spínač navázaný na mobil), ale i sofistikovanější zařízení jako třeba detektor otřesů (ozve se na výmolu nebo retardéru), bočního přetížení (zapíná se v zatáčkách) a podobně.


Generátor pachů

Jednoduché, dalo by se říct i brutální zapojení stabilizátoru 7805 do zkratu se dá použít k zvláštnímu efektu. Napájecí napětí se předpokládá kolem 12 V. Stabilizátor má nadproudovou a teplotní ochranu, takže při trvalém zkratu na výstupu na něm bude vznikat výkonová ztráta a bude se rychle zahřívat nad 100°C, ale neměl by se teorericky zničit. Obvod umístíme do trubky, kterou prohání vzduch pomaluběžný ventilátor.

Předem na pouzdro obvodu naneseme silně aromatickou látku. Jakmile se obvod zahřeje, vůně se začne uvolňovat a proud vzduchu ji rozptýlí. Jako aroma se dá použít kde co, od mleté kávy (ve směsi s lepidlem), pryskyřice nasbírané v lese, přes aromatické oleje, rumovou tresť až po kousek slaniny nebo salámu (ten lepidlem spojovat netřeba). Způsobu spínání při určité příležitosti se meze nekladou.

pachyDoplněná poznámka: Petr Hájek zapojení opakovaně vyzkoušel a dřív, než se začala dostatečně odpařovat aromatická látka, se ozvala rána a rozletělo se pouzdro stabilizátoru. Takže nějaké pachy byly, ale jiné, než bylo záměrem. Dost možná záleží na výrobci obvodu a kvalitě jeho nadproudové pojistky.


Uvedené náměty pocházejí z internetu a byly otištěny v časopisu Praktická elektronika A Radio 8/2005.