Tipy a triky

Čím rychle a přesně srazit hrany vyvrtaného otvoru, aby i v měkkých materiálech byl otvor přesně kruhový? Čím vytvořit přesný kónický otvor pro zápustnou hlavu šroubu? Přece odjehlovacím záhlubníkem!

Záhlubníků je mnoho typů, ten, na který se nyní soustředíme, se nazývá jednobřitý odjehlovací záhlubník nebo také jednobřitý srážeč hran. Už z toho je znát, že to důležité je jediný břit. Tento záhlubník má tělo ve tvaru kuželu s vrcholovým úhlem přesně 90° a šikmým průchozím otvorem. Okraje otvoru jsou břitem, tříska odchází otvorem nad materiál. Z principu vyplývá, že tento typ záhlubníku může pracovat při obou směrech otáčení.

IMGP0666b

Jednobřité odjehlovací záhlubníky 5 – 20 mm a 2 – 10 mm

Záhlubník pracuje v určitém nepříliš velkém rozsahu průměrů, nejmenší je dán vzdáleností břitu od vrcholu (špičky), největší slouží pro označení záhlubníku, ty na snímku mají tedy jmenovitý průměr 20 a 10 mm. Nástroj pracuje při malých otáčkách optimálně upnutý do vrtačky (akušroubváku) nebo dokonce jej lze bez výrazného snížení kvality použít ručně. Na rozdíl od vícebřitých nástrojů strhává otřep bez vibrací a nepravidelností. To je kriticky důležité třeba u eloxovaného hliníku, kde je jakákoli nepravidelnost tvaru při stržení hrany výrazně vidět kvůli různé barvě materiálu (hliníku) a eloxovaného povrchu. Takto koncipovaný odjehlovací záhlubník nikdy nemůže zajet hlouběji do materiálu a odtrhnout větší třísku.

IMGP0671b

Pohled zezadu na otvor pro odvádění třísky

Vrcholový úhel přesně 90° má svůj význam. V první řadě zkosení hran je pod optimálním úhlem 45°, ale současně tento úhel odpovídá standardní zápustné hlavě šroubu, takže stačí záhlubník jemně přitlačit do otvoru a pomalu vytvoří přesně kruhový otvor pro zápustnou hlavu. A opět, zejména u eloxovaného hliníku jsou přesný tvar i velikost důležité, při přesném průměru není vidět barva kovu, při nepatrně větším vytvoří kov kolem hlavy šroubu efektní stříbřitý rámeček, na němž by ale sebemenší nepravidelnost byla nápadně vidět. Ceny jednobřitých odjehlovacích záhlubníků se pohybují asi do 100 Kč do několika tisíc za profesionální nástroje větších průměrů. V hobby dílně je koupě podobného záhlubníku investicí s „doživotní“ výdrží stejně jako v řemeslnické praxi.

sada_odjehlovaci

Levná sada odjehlovacích záhlubníků vhodná pro hobby (www.snailshop.cz)

K odjehlování se používají i jiné nástroje, ale u kruhových otvorů tento typ dává nejlepší výsledek. Pro ruční práci se často uplatní různě tvarované škrabáky, v podstatě úzké vícebřité nože z rychlořezné oceli, jejichž jednoduchým představitelem je soustružníky i frézaři oblíbený škrabák vybroušený z trojhranného pilníku (hovorově „šábr“). Škrabáky dovolují  strhnout hranu i u libovolně nepravidelných tvarů, ale napracují přesně.

Profesionálně a průmyslově se odjehlování dělá ometím součástky v bubnu mezi korundovými oblázky, ty vyhladí povrch i odtrhnou hrany.

Pokud použijeme k odjehlování hvězdicové vícebřité záhlubníky, dochází u houževnatějších materiálů k poskakování a vzniku nepravidelného okraje. Když už tuto možnost volíme, mělo by jít výhradně o záhlubník s lichým počtem břitů, který je k poskakování méně náchylný.