Kdo maže, ten jede 2

Někdy vidíte nový výrobek a řeknete si: „Jak je možné, že to už dávno nenapadlo mě?“ Mezi takové užitečné drobnosti, jejichž výroba není náročná, ale díky nápadu s velkým N usnadňují práci, patří bezesporu i „Oil Marker“ od modelářské firmy Robbe.

Na první pohled nejde o nic jiného než o obyčejnou silnou „fixu“, která ovšem není naplněna barvivem, ale kvalitním univerzálním řídkým olejem na ropné bázi. Ve skutečnosti je výrobek trochu složitější, „psací“ hrot má odpružení, před použitím je suchý a teprve po prvním stlačení nasákne olejem.

DSCN9183b

„Olejová fixa“ od firmy Robbe

DSCN1316b

Detail zásuvného hrotu

Oil Marker není jen praktickou olejničkou, hlavní vtip je v dávkování. Takto, dotekem nebo uděláním čárky psacím hrotem, se nanese jen nepatrné množství oleje, které nikdy nestéká, navíc je vrstva rovnoměrně rozetřená podle směru použití do šířky 2 až 5 mm. Pouzdro obsahuje 8 ml oleje, ten odhadem vydrží na několik stovek aplikací.

DSCN1320b

Návod k použití přímo na těle

Oil Marker se hodí všude tam, kde je třeba mazat styčné plochy jen nepatrně a nanést olej naprosto přesně na požadované místo, zejména se uplatní v jemné mechanice. Parník s ním zkrátka nepromažete, ale na kovové převodovky a unášeče malých serv, křížové ovladače, hřídelky potenciometrů, kluzná ložiska elektromotorů, pístní tyče pneumatických válců nebo mikromechaniku je výborný. Tím, že tvoří souvislou tenkou vrstvu, se dá použít i ke konzervaci kovových dílů před delším uložením. Jeho využití se zdaleka neomezuje jen na jemnou mechaniku, pro kterou je určen, i v domácnosti najdete bezpočet aplikací, od zavírání plastových okem přes kloub fotostativu až po vrzající dvířka DVD mechaniky v počítači.

Oil Marker lze koupit v modelářských prodejnách, ale jde o výrobek, který asi nebude vždy a všude skladem. Cena jedné „olejové fixy“ se pohybuje typicky kolem 2 €.