Univerzální nabíječ X120

Dost často se setkávám s názory, že akumulátory jsou špatné a „odcházejí“, že nejdou nabít rychle, protože k tomu by byl přece potřeba moc drahý nabíječ, že to nabíjení přes žárovku ze starého adaptéru od mobilu co se válel v koutě taky stačí, že ten nabíječ z tržiště, co nabíjí přes noc čtyři „tužky“ sice trochu topí, ale zas až tolik přece nesmrdí, že na každý druh akumulátorů by byl potřeba jiný nabíječ a podobně. Opravdu si myslíte, že univerzální a moderní nabíječ, který by vyřešil prakticky všechny problémy s akumulátory, musí být drahý?

Vzhled i ovládání ryze účelových nabíječů se v průběhu doby ustálilo, zejména ty jednoduché se čtyřmi tlačítky a displejem LCD 2×16 mají dnes strukturu menu a funkce téměř do detailu stejné, i když pocházejí od různých výrobců z různých částí světa. Dražší přístroje jsou obvykle vybaveny 3D otočným voličem nebo bezkontaktním ovládáním, které je zastupuje, což se dá považovat za vyšší technickou úroveň.

IMGP1581b

Nabíječ standardní koncepce se čtyřmi tlačítky

Trend ve výpočetní technice a informačních systémech ale už nějakou dobu směřuje k dotykovým displejům. Podívejme se tedy ne na to nejlevnější, co trh nabízí, ale rovnou na nabíječ X120, který kromě funkce má i docela atraktivní vzhled a přehledné ovládání dotykovým displejem. A pokud v této chvíli nechcete číst dál, protože zase půjde o něco, co si určitě nebudete moci dovolit, přeskočte na konec a podívejte se na cenu. Snad to bude důvod, proč pak ve čtení pokračovat.

IMGP1582b

Nabíječ Hobbyking X120 s dotykovým displejem

Nabíječ se dodává v tuhé kartónové krabici spolu s nabíjecím kabelem s konektorem XT60, plastovým stylus „perem“, návodem a středními svorkami na autoakumulátor. Kryt z šedého matného plastu upoutá na první pohled zapuštěným dotykovým TFT displejem (65×39 mm), na horní ploše nic jiného není. Z krytu vychází vzadu krátký napájecí kabel zakončený „banánky“, zpředu jsou masivní výstupní zdířky (standardní průměr 4 mm), konektory balanceru pro Lixx články, USB konektor pro připojení k PC a případnou aktualizaci programového vybavení a další konektor USB, který funguje jako napájecí zásuvka (5 V / 2,1 A) třeba pro nabíjení telefonu.

IMGP1586b

Konektory vpředu

Uvedená koncepce nesporně přispívá k uhlazenému stylu X120. V obou bocích jsou větrací otvory podobně jako v silnějších typech nabíječů řady X, ale v tomto případě jde jen o pasivní chlazení, v krytu není ventilátor. Vnitřní provedení nabíječe je běžné, čistotou odpovídá spotřební elektronice. Pod deskou displeje je hlavní deska s 32-bitovým mikrokontrolérem, který tvoří základ celého nabíječe.

IMGP1592b

Vnitřní provedení

Hlavní menu nabízí při levém okraji displeje přehled právě nastavených parametrů, zbytek zabírají čtyři velká barevná tlačítka pro určení typu článků, jejich počtu, módu (nabíjení, vybíjení, balancování, …) a velikosti proudu, pod nimi jsou čtyři menší tlačítka, dovolující načtení nebo uložení aktuálních parametrů do jedné ze šesti pamětí, nastavení systémových parametrů a start zvoleného procesu. Tlačítka se bez nejmenších problémů dají ovládat přímo prstem, stylus není potřeba. Rozvinutá nabídka je vždy ve stejné barvě jako tlačítko, což velmi zrychluje orientaci v ovládání na první pohled.

IMGP1594b

Hlavní menu

X120 umí obsloužit akumulátory Li-pol, Li-ion, LiFe, NiMH, NiCd a Pb. NiZn ani jiné články v nabídce nejsou. Volby, v nichž se nastavuje číselná hodnota, třeba počet článků nebo proud, jsou zobrazeny jako tahové přepínače či potenciometry. I tyto ovladače fungují dobře bez stylusu, ovšem často si prstem zakryjeme celý zobrazený hmatník nebo i číselný výpis hodnoty, v takovém okamžiku přijde stylus vhod. Škoda, že není uložen přímo v nabíječi, jako volné příslušenství se pravděpodobně brzy ztratí.

IMGP1596b

Volba typu článků

IMGP1598b

Nastavení nabíjecího a vybíjecího proudu

Módy se liší podle typu článků, pro Lixx se nabízí balancování, nabíjení před uskladněním, standardní nabíjení, rychlé nabíjení (liší se velikostí poklesu proudu před vypnutím), vybíjení a kontrola, což je sledování článků bez proudu. Nixx se dají nabíjet, vybíjet, nebo cyklovat (až 6x), olověné akumulátory jen nabíjet nebo vybíjet. Meze napětí pro nabíjení i vybíjení jsou pevně dané, v tomto smyslu odpovídají možnosti přístroje levné kategorii nabíječů, ale současně to podstatně zvyšuje „odolnost“ proti neodborným zásahům uživatelů.

IMGP1595b

Uživatelské nastavení parametrů

V nastavení jde volit minimální napětí zdroje (10,0 – 24,0 V), mezní teplotu (40 – 80°C), omezení kapacity (0,1 – 10 Ah), omezení času, prodlevu pro kontrolu korektnosti nabíjení Lixx, velikost delta peaku pro Nixx, prodlevu počet cyklů při cyklování, míru podsvícení displeje, vypnutí zvuku a jazyk komunikace.

Rozsah parametrů, zejména kapacity a času, přináší zpočátku skrytý problém, omezení totiž nejde vypnout. Prakticky nejde uskutečnit velmi pomalé nabíjení přes noc malým proudem nebo nabíjení autoakumulátoru, to budeme muset několikrát ručně restartovat pro plné nabití i při maximálním proudu. Toto považuji za nedomyšlené a zbytečné omezení funkce, buď měl být rozsah hodnot podstatně větší, nebo omezení vypínatelné, jak je to obvyklé.

USB nabíjení je na jiných činnostech přístroje naprosto nezávislé a do programu se nijak nepromítá.

IMGP1600b

Paměť na 6 akumulátorů

V průběhu práce se při levém okraji displeje ukazuje přehled nastavených parametrů, vpravo okamžité napětí, proud, kapacita, vnitřní teplota a pod tím analogově i číselně výkon. Největší část displeje zabírá průběžně vykreslovaný barevný graf. Jednotlivé křivky hodnot lze vypnout, mají stupnice po stranách vždy ve stejné barvě. Barevné grafy výborně slouží názornosti.

IMGP1620b

Při práci se zobrazují grafy napětí, proudu, teploty a kapacity

V zobrazení je drobná chybka, zpočátku automaticky nastavená měřítka stupnic už program při překročení mezí nemění, takže někdy se celý graf tísní u osy dole (typicky proud) a naopak při překročení (nejčastěji předpokládané kapacity) se místo změny měřítka vykresluje jen čára na hranici. Nejsou to zásadní problémy a na kvalitu nabíjení nemají vliv, ale nepotěší. Nabíječ neřeší komunikaci s PC a nemá výstup měřených hodnot.

Rozsah nabíjecího proudu do 10 A (max. 120 W) pro nejčastěji používané akumulátory postačuje, vybíjecí proud 3 A je dobrý při práci se samostanými články, ale vybíjecí výkon 10 W je dost malý. Zkrátka tento nabíječ poskytuje stejný komfort jako větší typy stejné řady, ale výkonově je z této řady nejmenší. Co si zaslouží ocenit a zdůraznit, je rozsah vstupního napětí 10 – 28 V, ten dovoluje napájení jak z autoakumulátoru 12 V, tak třeba v autobusu napětím 24 V. Důležitější je, že není problém použít zdroje, jejichž stabilizace není dokonalá a napětí se může krátkodobě zvýšit. Pokud to (zejména síťový) zdroj dovoluje, je vždy lepší napájet nabíječ vyšším napětím.

Hlavní záměr výrobce, totiž dát na trh levný nabíječ plně ovládaný dotykovým displejem, s naprosto intuitivním a přehledným ovládáním, které by odpovídalo tomu, na co je dnešní mladá generace už zvyklá jako na samozřejmost z telefonů, tabletů a dotykových monitorů, se povedl perfektně. Přístroj obslouží naprostou většinu akumulátorů, které se používají, třeba pro nabíjení tužkových a mikrotužkových článků stačí vyrobit si kontaktní pouzdro s přívodním kabelem zakončeným „banánky“.

Záměrně jsem se zatím vyhýbal uvedení ceny. Normální cena v internetovém obchodě HobbyKing je při nákupu z čínské centrály 29,99 USD (tedy přibližně 750 Kč), k tomu je ale potřeba přičíst náklady na dopravu, případně celní řízení a úhradu DPH. A také počkat obvyklých 3 – 6 týdnů, než zboží dorazí. Není to tak moc drahé, ale stejný nabíječ se dá pořídit i podstatně levněji. HobbyKing má dnes svoje pobočky po celém světě (Nizozemí pro EU, Velká Británie, Rusko, Austrálie, USA východ, USA západ) a neustále běží různé akce jak slevové, tak třeba na dopravu z regionálního skladu zdarma. Stačí si občas pohlídat nabídku a snížení ceny může být výrazné, například popisovaný nabíječ byl zakoupen za 22,98 USD v akci „doprava zdarma“, takže přišel přesně na 576 Kč bez jakýchkoli dalších nákladů, protože jej prodala pobočka v Holandsku (tedy již v EU) a nevztahovalo se na něj celní řízení ani doplácení DPH, kromě toho byl doručen spediční službou třetí pracovní den po objednání. Je to opravdu tak drahé, když si pohlídáte nabídku, a neberete to první, co se hned nabízí?

 

Technické údaje podle výrobce:

Vstupní napětí 10 – 28 V
Počet článků Lixx / Nixx / Pb 1 – 6 / 1 – 16 / 1 – 12
Výkon nabíjení / vybíjení 120 / 10 W
Proud nabíjení / vybíjení 0,1 – 10,0 / 0,1 – 3,0 A
Proud balancování Lixx 300 mA
Rozměry 148 x 140 x 48 mm
Hmotnost 0,55 kg

Kat. 2