Vánoční hvězda na osciloskopu

Těsně před Štědrým dnem se možná nakazí sváteční náladou i váš osciloskop a místo nudných a užitečných průběhů signálů vykreslí něco jiného. Jak na to?

Potřebujeme osciloskop, který má režim XY, dál počítač s přehrávačem WAV souborů a spojovací kabel s konektorem Jack stereo na jednom konci (do konektoru Line Out) a volně dostupnými konci vodičů na druhém. Na ty volné konce uchytíme standardně používané sondy osciloskopu.

Pokud jde o zmíněnou hvězdu, stačí si stáhnout následující soubor, rozbalit WAV a spustit jeho přehrávání. Na osciloskopu se pak doladí nastavení polohy obrázku a jeho velikost. Balíček mimo měj obsahuje kresbu stejné hvězdy v SVG formátu.

5_hvezda

Jak to celé vypadá, když to funguje? Takhle:

IMGP2484b


Zobrazit jednu připravenou hvězdu na osciloskopu je pěkné, ale nešlo by nějak vyrobit a stejným způsobem zobrazit vlastní motivy? Jde to, a ani to není zvlášť složité.

Nejprve si stáhneme a spustíme kreslicí program Inkscape. Nakreslíme si  vlastní motiv, ale musí to být kresba jednou souvislou čarou. Je možné se po již nakreslené čáře vracet (nebo lépe těsně vedle ní), ale může to ve výsledku někdy dělat problémy. Pro jednoduchost  zpočátku kreslíme čáry složené z rovných úseků. Můžeme využít i tvary, které program nabízí – třeba podobnou hvězdu, ale sedmicípou.

inkscapeZ programu Inkscape motiv uložíme ve formátu „plain SVG“. Vhodnou velikost motivu musíme vyzkoušet. Nyní je potřeba SVG formát obrázku překonvertovat na stereozvuk, k tomu je určen program Rabiscoscopio, který je v následujícím balíčku. Nevyžaduje instalaci, stačí rozbalit do adresáře a spustit.

rabiscoscopio

V programu Rabiscoscopio načteme náš SVG soubor, zobrazí se v horním okně (měřítko x a y odpovídá nastavení rozměrů okna), v dolním půleném okně se ukáže průběh (jedna perioda) zvuku generovaného do levého a pravého kanálu.

rabbbProgram uloží na místo, odkud bere zdrojový soubor, zvukový soubor WAV. Ten pak spustíme v přehrávači  a zobrazíme na osciloskopu.

IMGP2489bA to je vše. Ne každý obrázek, který nakreslíme, se podaří zobrazit, ale většinou je už v programu Rabiscoscopio vidět, jestli se to povede, nebo ne.

Režimy XY u digitálních osciloskopů většinou pracují se zobrazením jednotlivých bodů, proto je lepší výstup osciloskopu vyfotografovat s delší expozicí než standardním způsobem uložit data z obrazovky.


… a jestli bude venku pršet, můžete si promítnout třeba tento deštníček, jinak logo Garoa hacker klubu.

garoa

IMGP2488b


 Tak jak se obvykle přeje: Šťastné a veselé …