Konektory XT

Výběr a kvalita konektorů je klíčovým prvkem, který určuje spolehlivost a funkčnost robota stejně jako jakéhokoli jiného elektronického zařízení. Znáte konektory XT, které si vydobyly svoje místo i v náročných modelářských aplikacích?

Konektory řady XT jsou silové, typicky dvoupólové konektory, jejichž plastový obal svým tvarem znemožňuje obrácené zasunutí a tím přepólování. Kontaktní kolíky i dutinky jsou zlacené a zapuštěné do plastového krytu, takže například při položení na vodivou desku v žádné poloze nehrozí zkrat. Spojení je kvalitnější než u dosud hojně používaných konektorů Deans T nebo Tamiya, které postupně nahrazují. Konektory mají vylisováním vyznačenou polaritu vodičů, ta se vždy dodržuje.

XT90

Největší běžně používané konektory XT90

S konektory XT se setkáváme ve třech běžných velikostech, jejich označení vychází z trvalého proudu, který konektor může přenášet.

XT30 – je dimenzovaný na trvalý proud do 25 – 30 A (přechodový odpor se pohybuje kolem 1 mΩ), maximální průřez kabelu je 1,5 mm², vnitřní průměr dutinek 2 mm.

XT60 – je dimenzovaný na trvalý proud do 60 A (přechodový odpor se pohybuje kolem 0,45 mΩ, krátce zvládne 100 A. Lze připájet kabel o průřezu až 4 mm², dutinka má vnitřní průměr 3,5 mm

XT90 – je dimenzovaný na trvalý proud do 90 A, 120 A pulzně. Lze připájet kabel o průřezu až 9 mm²,  vnitřní průměr dutinky 4,5 mm.


Konektory se dají koupit ve více verzích, například s vývody pro kolmé zapájení do DPS, úhlová verze (90°) pro zapájení do DPS, s mechanickou pojistkou spojení a podobně.

Speciální pozornost si zaslouží verze XT90-S (anti spark), která ma zabudovanou ochranu proti opalování (jiskření) kontaktů. Princip je stejný jako byl uveden ve starším článku, kladný kontakt má předsazený kontaktní kroužek spojený s hlavní částí těla odporem 5,6 Ω. Tato verze konektorů se pozná na první pohled podle zelených plastových segmentů.

XT90S

Pohled na kroužek (pravý kontakt) v nejiskřící verzi XT90-S, nahoře na těle je vidět mechanická pojistka (foto z nabídky na www.hobbystores.co.uk )


IMGP2725b

Konektory XT90 se používají i jako výstupní, zde například u silnějšího síťového zdroje 12 -24 V / 60 A

XT60_3

Třípólová obdoba konektorů XT60 (foto z nabídky na http://www.airheli-shop.cz )