Stupňovitý vrták

Tomu, k čemu se hodí kuželové a stupňovité vrtáky, byl zde věnován jeden ze starších článků. Následující doplnění berte jako konkrétní tip pro dílnu.

Na konci článku jsem se zmínil, že je poměrně obvyklé, když jsou stupně průměru vrtáku v krocích po 2 mm a můžeme rozlišovat vrtáky „sudé“ a „liché“. To je pravda, ale faktem také je, že „lichých“ vrtáků je v nabídce mnohem méně než těch „sudých“ a jsou také dražší. Jako příklad si uvedeme nabídku firmy Nako.cz  a její HSS E vrták o průměru 5 až 31 mm ve stupních po 2 mm, který přijde na víc než 1300 Kč.

Na liché nebo po milimetru odstupňované vrtáky běžně nenarazíte a když občas potřebujete udělat „liché“ otvory, pomůže následující tip. V čínském internetovém obchodě AliExpress je v nabídce mnoho stupňovitých vrtáků (klíčová slova „step drill bit“), většinou ale také „sudých“. Mezi nimi je ale také vrták s vysokými stupni po 1 mm v rozmezí průměrů 3 až 12 mm, což třeba na vrtání otvorů pro potenciometry, menší spínače nebo kontrolky postačuje. Odkaz na jednu z nabídek je zde, ale stejný typ nabízí více prodejců. Zajímavá je především cena, při zaslání třeba ze skladu ve Španělsku přijde včetně poštovného asi na 3,40 USD, tedy v přepočtu necelých 90 Kč. Doručení lze očekávat do týdne, to je další výhoda proti objednání přímo z Číny, kdy se na dodání většinou čeká 6 až 8 týdnů.

IMGP2550bTento vrták je opatřen šestihrannou stopkou stejných rozměrů, jako mají nejčastěji používané bity do šroubováků (1/4″). To není až tak neovyklé (příklad najdete zde), je to ale výhodné, protože jednak vrták ve sklíčidle vrtačky neprokluzuje, jednak se dá nasadit třeba i do akušroubováku nebo ručního šroubováku a vrtat ručně. Na plastové čelní panely přístrojových krytů a plastové stěny krabiček je to možná ještě lepší a citlivější, že práce se stojanovou vrtačkou, to už záleží na názoru a zvyklostech.