Vypínací časovač s nulovým klidovým odběrem

Také to znáte – dáte nové baterky do hračky, děcka si pohrají, ale už zapomenou vypnout vypínač a můžete dávat baterky nové…

Jednoduché zapojení vypínacího časovače lze postavit s obvodem 555 a relé. Celý princip nulového odběru je ten, že tlačítkem sepnete napájení časovače, ten sepne relé a po ukončení cyklu se rozepne relé a napájecí napětí je odpojeno.

power-timer-rele-v3.1-sch

Schéma zapojení

Rezistory a keramické kondenzátory jsou provedení SMD velikosti 0805, které jsou dobře pájitelné i v amatérských podmínkách.

Hodnotu R1 volte podle velikosti napájecího napětí a použité LED, která je jen pomocná, stačí tedy 1k5 až 3k3 podle typu. Relé je na napětí 5 V nebo 6 V při napájení z 9 V baterii.

power-timer-rele-v3.1-osaz

Osazovací plánek

Vypínací čas je možno nastavit v rozsahu od 1 s až do 5 minut, odběr podle zvoleného spínacího tlačítka a relé. Vyzkoušen je obyčejný microswitch. Na 300 mA Led zátěž, zatím vydržel asi 50 sepnutí a stále funguje. Není na takovou zátěž elektricky vhodný, zato je rozměrově ideální a cenově dostupný, až doslouží, stačí vyměnit, ale kolikrát si děti zase budou hrát :-).

Článek byl převzat z webu MerkurRobot. Redakčně upraveno.