B-robot – open source balancující robot

Náhodou jsem narazil na projekt B-Robot dvojce amerických nadšenců Juana a Josého, kteří provozují web jjRobots. B-Robot je balancující robot, což sice není žádná novinka – ostatně Martin Locker nám podobného už na Robodoupěti předváděl – ale tenhle projekt je popsaný se vším všudy jako Open Source projekt, takže kdo něco umí, může si ho vyrobit (a kdo neumí, může si ho koupit, jjRobot má webshop).

Robot je navržený z běžně dostupných součástek. Kromě obvyklého „smetí“ jako šroubky, kablíky, baterka jsou hlavní části tyto:
2 kola poháněná krokovými motory
IMU (inerciální jednotka, resp. gyro + akcelerometr)
Arduino Leonardo
shield pro Arduino s Wifi modulem ESP8826
a samozřejmě je potřeba doplnit vypoulený oči (googly eyes)

Všechno se dá koupit u jjRobots za 89€ což není tak moc, když zvážím, co všechno to zahrnuje. Ale dá se to taky poskládat z jiných zdrojů.

Robot sám balancuje; jeho řízení kam jede je přes Wifi z Androidu, přičemž ovládací aplikace je ke stažení zdarma v Google Play (ale je použitý jednoduchý protokol OSC přes UDP pakety, čili taky se to dá jakkoli jinak).

Na webu jjRobots je všechno popsáno, je tam podrobný návod (a videonávod), pomocí ovládací androidí aplikace můžete tunit PID (a ten je na jejich stránkách pěkně vysvětlený), plus tam je uživatelské fórum, kde je spousta dalšího vysvětlení. A to je to, co se mi na celém projektu hodně líbí. Navíc celý ten web obsahuje hromadu dalších zajímavostí – no podívejte se sami.

Podobný projekt je popsaný třeba tady: http://www.brokking.net/yabr_main.html.

Další zajímavost je, že dnes už je možné takového robotka postavit z koupených součástek a jen je pospojovat – není ani potřeba něco vyloženě budovat nebo dokonce (no fuj) pájet. Přečtěte si třeba tady, jak na to jeden takový stavitel robotů šel:
ESP Wroom32 で倒立Robot Car を作成 (kdyžtak použijte Google Translate).