Octopus LAB – vývojová deska nejen pro roboty

Robodoupě sice známe poměrně dlouho, ale poprvé jsme potkali některé členy z jeho pevného jádra až na soutěži robotů, kde jsme byli pozváni na pravidelné Malostranské „setkání“ – které se koná každý měsíc. V říjnovou sobotu jsme stručně představili náš koncept vývojových modulů/destiček ROBOTboard a jeho aktuální stav.

Naše finální projekty nebudou jednoduché.  Chceme propojit elektroniku, internet věcí, robotiku s virtuální realitou a umělou inteligencí. Protože nechceme zamrznout u „blikání ledkou s Arduinem“, potřebujeme postupovat rychleji. Pro efektivnější programování máme softwarové knihovny a moduly – chybělo nám něco podobného pro jednoduchý i pokročilejší hardware.
Chtěli jsme si prostě urychlit základní vývoj a testování elektronických zařízení –  a tak vznikl projekt octopusLAB:
Námi navržené vývojové a experimentální desky, slouží i jako finálně zapojitelné moduly pro projekty nebo jejich části. Jednoduché (nebo částečně zapojené) projekty výborně pomáhají i při výuce.

Častá aplikace desky UNIboard: Raspberry Pi s OLED displejem, tlačítko, signalizační LED…

Testovali jsme i klon Arduina a miniaturní krokové motory

Testování některých základních „nepohyblivých“ prvků robota.

A první pokusná robotická vozítka

Jelikož je Robodoupě především o robotice a mechatronice, zaměříme se na náš modul „ROBOTboard“. Plošný spoj je navržen přednostně pro realizaci jednoduchého robotického vozítka. Kromě dvou DC motorků může  ovládat i dva malé přesné krokové motory (možno propojit dvě desky a ovládt další dva) a tři serva.
Ukázalo se, že vývojová deska velmi dobře slouží i jako univerzální rozhraní pro ESP32 k celé řadě dalších projektů. Zatím testujeme možnost osadit si jí podle potřeby – proto jsou součástky „větší“ (integrované obvody v DILu) – ale předpokládme, že v případě zájmu nabídneme i variantu už osazenou, to pak přejdeme na SMD.

Plná mechatronická sestava – schematicky na dalším obrázku ►


Odkazy:
Popis desky ROBOTboard i první pracovní náhled na stránku osazení a oživení.
Ukázkové zdrojové kódy pro ESP32 – v Arduino-C a Micropythonu.

Moduly jsou použitelné i pro dílčí projekty IoT (internet věcí) při projektech chytré domácnosti a pod.
Už jsme otestovali různé druhy komunikace s řídícím počítačem (při propojení s virtuální realitou) nebo ovlání pomocí mobilního telefonu (na Android je hezká aplikace RoboRemo = robot remote)
Aktuálně začínáme zkoušet i Google-Blockly – vizuální programovací nástroj.

Pořád se něco děje – koukněte do githubu – tam to uvidíte skoro on-line.