Totem Side Panels

Minule jsme si představili malou, ale šikovnou elektronickou laboratoř od Totemu. Už tehdy jsem sliboval, že to není všechno. Mini Lab toho v základu zvládá docela dost, ale jeho možnosti lze ještě více rozšiřovat pomocí tzv. bočních panelů (Side Panels) a na ty se podíváme blíže v tomto článku.


Nejdříve si musíme vysvětlit, co je to vlastně ten boční panel. V principu jde o desku plošných spojů, která obsahuje nějaké součástky, či dokonce celé obvody, často takové, které nejsou moc kompatibilní s nepájivým kontaktním polem anebo by na něm zabíraly příliš mnoho místa, kterého je často málo. Připevňují se zleva či zprava přímo k Mini Labu. Je možné je připojit jen zasunutím, tj. dočasně nebo napevno. V neposlední řadě začal Totem prodávat i takový menší podstavec (Side Panel Stand), díky kterému je následná obsluha panelu mnohem jistější, protože se máte o co opřít. Pokud už nějaké díly Totemu doma máte, nic Vám nebrání si ho postavit svépomocí.

Panely zatím existují tři. Jestli budete používat jeden, dva nebo všechny tři je na Vás. Panely se prodávají jak osazené, tak i neosazené, ty jsou o trochu levnější (cca o stovku).

Prvním panelem je I/O Side Panel. Jak již název napovídá, obsahuje nějaké vstupně/výstupní komponenty. Panelu je nejdříve potřeba dodat „šťávu“, na což slouží horní dutinková lišta. Následují tři přepínače s areatací a indikací, tři 10k potenciometry, u kterých je možné pomocí propojky zkratovat horní anebo dolní část dráhy a rotační enkodér. Pak tu máme ještě tři „uzemňovací“ tlačítka, RGB LEDku, relé zvládající až 10A s přepínacím kontaktem a indikací a úplně dole je 3,5 mm stereo jack vyvedený na dutinkovou lištu (zrovna ten by se třeba do kontaktního pole „montoval“ dost těžko ;-)). Tento panel stojí v osazené variantě cca 700 Kč.

Druhý panelem je Sensor Side Panel. Nenechte se zmást, neobsahuje pouze senzory. Hned nahoře je mikrofon s malým zesilovačem. Následuje malý OLED displej s rozlišením 128×64 pixelů a řadičem SSD1306, ovladatelný přes I2C. Pod ním pak je starý známý DHT11 (levný vlhkoměr s teploměrem). Následuje NTC termistor (se zahřátím jeho odpor klesá) a piezo-elektrický „pípák“. Úplně dole je můstek pro jeden malý DC motor. Základem je obvod BD6220F a k ovládání směru jsou tu i mikrospínače, doplněné potenciometrem pro manuální nastavení rychlosti. Tento panel stojí osazený skoro 900 Kč.

Třetím a zatím posledním panelem je Audio Side Panel, jehož největší část zabírá malý zesilovač v AB třídě s výkonem asi 1 W doplněný o malý reproduktor s impedancí 4 ohmy. K napájení zesilovače je potřeba připojit 12 V ( k dispozici v dutince označené jako VIN na měřící desce Mini Labu) a úroveň vstupu do zesilovače je možné regulovat pomocí potenciometru. Výstup zesilovače nemusí končit jen v repoduktoru, ale je možné ho odvést i mimo a reproduktor lze pomocí propojky odpojit. Pak je tu ještě desetiúrovňový VU-meter, doplněný o trimr pro nastavení citlivosti a úplně dole malý generátor funkcí založený na obvodu XR2206. Zvládá střídavé i stejnosměrné průběhy (to se nastavuje pomocí propojky) a to až do frekvence 1 MHz a k dispozici je jak obdélníkový, tak sinusový výstup. Vše se nastavuje pomocí DIP switche a tří potenciometrů. Tento panel stojí prakticky stejně jako ten předchozí tj. skoro 900 Kč za osazenou verzi a zhruba stokorunu můžete ušetřit, pokud si ho zvládnete (chcete) osadit sami.

A to je vše, i když nemyslím, že je toho zrovna málo. Pokud si Mini Lab doplníte o některý z panelů, tak v podstatě hned můžete začít s experimenty a že jich při troše fantazie nebude zrovna málo. Pokud Vás nelákají „školní pokusy“ (i když, ruku na srdce, mnoha bastlířům by důkladné doplnění či zopakování základů značně prospělo ;-)) hodí se panely i pro rychlé prototypování,  pokud prostě jen chcete něco vyzkoušet.

V podstatě jediná moje výtka bude směřovat k uchycení panelů. To je v základu řešeno opravdu spíše nouzovým, i když nepopírám že funkčním, řešením. Určitě zvažte pořízení či stavbu výše zmíněného stojánku.

Příště se podíváme na T.R.U.C.K, ale mějte trochu strpení než ho dokončím a hlavně pořádně vyzkouším 😉

Trocha Totemu naživo by měla být k vidění už na Robotickém dni a pak hlavně na Maker Faire koncem června, celkem často ho také nosím na Malostranská RoboDoupata – chcete-li ho tam vidět s jistotou, stačí se předem ozvat do fóra a já něco přinesu 😉