Chci BattleBots v České televizi!

Na jedné straně kolují Českem vtipy ve stylu: „Jaká je jednotka měření nenávisti?“ „Jedna Nora-168….“ – podle pořadu České televize 168 hodin a její aktivistické redaktorky Nory Fridrichové. Na druhé straně vydá český stát na super-špičkovou medicínu ve Fakultních nemocnicích 6,9 miliard Kč, zatímco Česká televize na lži, propagandu a „uměleckou“ tvorbu pochybné kvality vydala v roce 2019 6,7 miliard kč. Přestože na mém názoru, že české fakultní nemocice jsou černá díra na peníze se nic nemění – začínám mít nepříjemný pocit, že „veřejnoprávní“ televize je tak velká díra na peníze, jako všechy fakultní nemocnice dohromady. Osobně jsem už dlouho přiznivcem privatizace ČT. Stát nepeče rohlíky, nevydává „státní noviny“ takže „státní“ (pardon) „veřejnoprávní“ televize je pozůstatkem ne-demokratických nebo před-demokratických poměrů táhnoucích se až někam k obecnímu drábovi, který vybubnovával knížecí vyhlášky.
Když už 7 miliard (z toho 5,7 miliard koncesionářských poplatků) zasyčí v chřtánu bestie – možná by nebylo špatné chtít za tuto sumu nějakou protihodnotu – větší než udivené kroucení hlavou „co tam zase dneska žvaní„? Žejo? A já když už bych něco v televizi chtěl tak by to měly být „bitvy robotů„, které vznikly v Británii pod názvem „Robot Wars„, zatímco v USA jela „Robotica“ dodnes tam (s přestávkami) mají „BattleBots„.

Předpokládám, že 90% mých čtenářů ví o co jde, takže jenom rekapitulace pro neinformovanou menšinu: představte si velice tlustým polykarbonátem (jako hokejové kluziště) ohrazenou čtvercovou „arénu“ velikosti přibližně 15 x 15 metrů ve které se pohybují „roboti„, což vlastně nejsou „roboti“ ve smyslu „autonomní stroje„, ale pouhá dálkově řízená vozidla, která pomocí kladiv, pil, rotujících kotoučů radlic a dalšího „agresivního nářadí“ mají za úkol rozmlátit všechny soupeře na cucky a tím vyhrát turnaj.
Ba dokonce na „robotických válkách“ se svérázně projevuje národní povaha. Britské „Robot Wars“ jsou zadumanou záležitostí, kde univerzitní profesoři vysvětlují, jak je potřeba „optimalizovat polohu těžiště„, zatímco „BattleBots“ to je pravá americká show se smokingovým vyhlašovatelem zápasů jako v boxu, s roztleskávačkami a s polibkem prsaté blondýny vítězi každého kola. Americký televizní intelektuál to popsal slovy : „jako Wrestling, ale méně vidlácké
Ptáte se proč zrovna toto ? Když jsem navrhl „robot wars light“ kolegům robotikům, kteří organizují český Robotický den – setkal jsem se s rezolutním odmítnutím, že to je „primitivismus, který neposouvá robotiku vpřed„. Takže právě proto ! Lidé, kteří mají ambice posouvat robotiku vpřed jsou (často) nepraktičtí ajťáci. Opakovaně jsem se setkal s povzdechy „kdyby mi někdo postavil robota – software (snad fungující) bych si už napsal„.
Takže, když provozujete tradiční „autonomní“ robotiku – vypadá váš robot jako klubko drátů stažené izolační páskou a slepené tavným lepidlem, protože na „hardware“ nezbylo sil, protože „jádrem“ takového robota je vysoce sofistikovaný software (nebo taky není)… U „válek robotů“ je to zcela naopak. Konstruktér robota může (téměř musí) použít komerční motory, převodovky, kola, výkonovou a řídící elektroniku. Prostor pro „sofistikované – nebo taky ne…“ řešení je minimální. Zato pro přežití v aréně musíte mít dokonale navrhnutou a poctivě svařenou konstrukci, pevná ložiska, správně umístěné a zapojené baterie. Takže výsledkem soutěží v autonomní robotice jsou lidé, kteří mají plnou hlavu ezoterických elektronických a softwarových řešení, zatímco robotické války „v aréně“ produkují lidi s kvalifikací zámečníků, frézařů, soustružníků, svářečů, elektrikářů a dalších „vidláků“ kteří jsou schopni ( po vyhození z bojové arény) začít pracovat v průmyslu „tady a teď„.
Jinými slovy krutě řečeno – na úspěch v autonomní robotice musíte mít velikou zručnost a IQ nad 1% nejchytřejší populace, takže 99% robotiků neuspěje (koukejte na mně), a pokud uspějí (často) skončí jako dobře placené, leč postradatelné kolečko v útrobách megakorporace. Na „války robotů“ vám stačí IQ v oblasti průměru, ale potřebujete píli, fortel a poctivost, takže 99% „robotiků vidláků“ se nakonec nějakou kovovýrobou uživí samo, nebo v malé firmě, které státu prospívají více, než molochy od Googlu po Agrofert ;-)).
Přesně proto u nás „války robotů“ nikdy nebudou. Svařovat?!? Pchá to umí každý montérkový blb. My budujeme „vzdělanostní společnost“ založenou na „kreativitě„, „nanotechnologii„, „3D tisku“ (a platech z veřejných peněz ). Ba naopak „vidlácký“ pořad tohoto typu by mohl svést pozornost veřejnosti špatným směrem: „Drobná kovovýroba Joudu bohatě uživí, takže rady dotovaných televizních intelektuálů jsou mu fuk!“ Ještě si přisolím: představte si poradu vedení ČT, kde „produkční týmy“ vyrábějící psychotické nedělní „hadřené pohádky“ se hádají o prachy s umaštěným pupkáčem, který za Prahou provozuje robotickou arénu?

Proto robotické války v Česku nebudou, ačkoliv byly v Německu, Holandsku, Austrálii, na Novém Zélandu… Takže, jestli mohu doporučit: Lépe než podplacený fotbal – pusťte si na Internetu „Robot Wars“ nebo „BattleBots„. Atmosféra je podobná jako na fotbalu, ale legrace je mnohem větší. Bohužel, s vědomím, že tím (za 5,7 miliard televizní „daně„) nepodporujete NAŠI, ale JEJICH zručnost a prosperitu.


Převzato z webu autora s jeho souhlasem.