Nový robot na oběžné dráze

Zatímco jsem byl na dovolené, využila NASA mé nepřítomnosti na pracovišti a vyslala do kosmu další zásobovací raketu. To bohužel není nic neobvyklého, už mi to ti vykukové udělali víckrát, tentokrát ale vesmírné plavidlo CRS-15 Dragon vezlo na ISS něco opravdu velmi zajímavého.


29.6.2018 úspěšně na první pokus odstartovala mise CRS-15. Základ tvořila raketa Falcon 9, která jako primární náklad nesla modul Dragon, a ten o pár dní později zaparkoval u ISS. Dragon přivezl přes 2½ tuny materiálu, například dva metráky jídla (krab, humr, na javoru uzený losos a další kosmická strava), tři japonsko-malajsko-bhutansko-filipínské pidisatelity (10x10x10cm), 12 kg jakéhosi ruského hardware a další. Ale hlavně, v natlakovaném kontejneru Dragonu byl spolu s dalšími vědeckými přístroji taky robot CIMON:

Vizualizace CIMONa v modelu ISS © Airbus

Robota CIMON vyvinuly společně firmy Airbus (takový ty letadýlka), IBM (čítače děrných štítků, psací stroje a tak), DLR (německá kosmická agentura, teď už tedy střílejí víc nahoru než po balistické křivce jako ve 2.sv.v.) a LMU (Univerzita Ludvíka Maxmiliána v Mnichově, založená 1472 jako 1. bavorská univerzita).

CIMON (zkratka z Crew Interactive MObile CompanioN, česky třeba MOPSLÍK – MObilní Posádkový SpoLečnÍk InteraKtivní) je podle konstruktérů „první robot s umělou inteligencí na oběžné dráze“. Je to víceméně bílá koule s displejem, kamerou a mikrofony, průměr 32cm a váha kolem 5 kilo. Nemá ale žádné manipulátory, takže nemůže přímo na něco „sahat“pozn.. Vlastně je to takový létající mozek, tak trochu jako profesor Simon Wright ze seriálu Captain Future.

Základním úkolem CIMONa na ISS nebude fyzická práce, takže chybějící ruce vůbec nevadí. CIMON byl totiž poslán na ISS na pomoc astronautům s rutinními úkoly na stanici předčítáním správných postupů práce a údržby (že by něco jako „Spolkni prášek!“?), anebo poskytováním chytrých rad při řešení problémů („Máš to rozbitý“). To bude možné pomocí technologie, kterou vyvinula IBM a známe ji díky výhře jejich systému Watson v „Milionáři“. Dokáže tedy analyzovat lidskou řeč, porozumět jí a zjistit její smysl, dále v obraze detekuje obličeje a tak ví, s kým mluví, a podle toho všeho pak vyhledá potřebné údaje k odpovědi. (Technicky to je takhle: CIMON bude pořád připojený do cloudu počítačů na Zemi. To, co uslyší a uvidí, předzpracuje a pošle dál, a teprve tady dole proběhne to hlavní vyhodnocení na hromadě počítačů s ukrutnou výpočetní silou a ještě ukrutnější hromadou uložených dat. Výsledek se pak pošle nahoru a CIMON se bude tvářit, jakože to všechno ví on. IBM ale bude díky tomuto postupu moct navíc pořád jednak sledovat, ale hlavně vylepšovat schopnosti komunikace počítače s člověkem)

Díky CIMONovi teď prý půjde vše líp – cituji ze zprávy Airbusu: „CIMON makes work easier for the astronauts when carrying out every day routine tasks, helps to increase efficiency, facilitates mission success and improves security, as it can also serve as an early warning system for technical problems.(můj překlad: MOPSLÍK usnadňuje astronautům práci na každodenních rutinních úkolech, pomáhá zvyšovat efektivitu, usnadňuje dosažení úspěchů a zvyšuje bezpečnost, neboť může včas upozornit na technické potíže)

CIMONa bude možné využít i jinak, než aby pořád radil – třeba jako autonomní záznamník, co bude pořád lítat někde okolo, když budou astronauti na něčem pracovat. Navíc vedle pomoci s pracovními úkoly bude také prý možné si s CIMONem jen tak poklábosit, a měl by být i poněkud empatický: kdyby se třeba někomu stýskalo po rodině, nasadí prý soucitný tón a poradí. Jo a taky umí astronautům vysvětlit, jak složit Rubikovu kostku.
Tak mě napadá, ve všech materiálech se píše, jak bude pomáhat astronautům – ale co kosmonauti??? Teď jsou na ISS dva, Oleg a Sergej, a jestli jim CIMON nebude radit, nevím nevím jak to dopadne. No, možná to je vlastně tak, že astronautům poslali na pomoc CIMONa, a pomoc kosmonautům je v těch „12kg ruského hardware“ (pak hádám, že to bude asi něco jako tohle nebo možná i jen tohle).

CIMON se má volně pohybovat po ISS a je prý připraven poradit všude tam, kde bude třeba (snad ale nebude poletovat kolem a kibicovat, až si astronauti rozdají karty na mariáš). K pohybu mu slouží několik větráčků, co má uvnitř; jejich mřížek si můžete všimnout na fotkách a videích. A protože nemusí překonávat zemskou tíži, není ani potřeba velký výkon. Jeho pohyb bude asi tak jako řízení vzducholodi, akorát ve všech směrech. Na videu z ISS si můžete také všimnout kulatých značek, které se nejspíš používají pro lokalizaci CIMONa v prostoru (nevíte někdo, co za vzorek konkrétně používají?)

MOPSLÍK, resp. CIMON má do HAL 9000 ještě dost daleko, ale jako první pokus to je hodně dobrý. Budu držet palce, aby CIMONovi neruplo v kouli nebo aby se v něm někdo nevrtal, aby pak na při problémech na všechno neříkal jen „C’mon…“


Odkazy:
Mise CRS-15 (česky) http://www.elonx.cz/mise…
Kosmická loď Dragon (česky) http://www.elonx.cz/drag…
Projekt nanosatelitů BIRDS-2 (anglicky) https://www.nst.com.my/educ…
Tisková zpráva Airbusu „Hello, I am CIMON!“ (anglicky) https://www.airbus.com/news…
Zpráva abcNEWS, kde si na videu s MOPSLIKem povídá jeden z tvůrců, Matthias Biniok (anglicky) https://abcnews.go.com/Tech…
Informace o návratu Robonauta 2 (anglicky) https://www.space.com/3992…

Poznámka:
Bohužel Robonaut2, který by mu možná mohl sloužit svýma rukama jako pomocník v realizaci jeho nápadů, je momentálně na léčení, protože od roku 2014, kdy se mu astronauti pokusili přidělat nohy, měl neustálé problémy. Podle zprávy NASA přidělání nohou není „jen tak přišroubovat“, ale vyžadovalo větší zásahy do mechaniky a navíc podstatné zásahy do elektroniky při připojení k hlavní řídicí jednotce, na což na ISS nejsou moc dobré podmínky. Operace (doslova) se úplně nepovedla, protože astronauti nejsou moc dobří robochirurgové a tak pacient od té doby už v podstatě nikdy nefungoval, jak měl. Upevnili uvolněný drátek, zkoušeli vše možné, dvě desky poslali na zem na kontrolu, ale pořád nic, Robonaut 2 stále nechodil. Nakonec jedna z hlavních hypotéz je, že nejspíš nemají správně propojené země, z toho bychom se i my robotici tady na Zemi měli dost poučit, že. Škoda, CIMON a Robonaut 2 by třeba byli dobrá dvojka, asi jako kdyby BB-8 nahradil C-3PO jeho společníka R2-D2.

Operace byla úspěšná, pacient zemřel 🙁