Robodoupě 2.0 (5.9.2020)

Po prázdninách obnovujeme Robodoupě, ale čtěte podrobně, nic není jako dřív…

Robodoupě ve verzi 2.0 bude nové, lepší a výkonnější1. Program bude rozdělen na dvě části: V první proběhne jedna nebo více přednášek, ty budou přístupné pouze pro předem přihlášené (a počet míst je omezen). Po jejich skončení nastane druhá část, ve které se bude odehrávat poradna, ladírna a obecně dílna.

První setkání v novém hávu i prostoru proběhne 5.9.20202 a připravili jsme na něj následující program:

10:00-11:30 Jiří Pech – Představení výukového robota Edison
Robot obsahuje několik předinstalovaných programů (vyhýbání se překážkám, ovládání tlesknutím. jízda po čáře, dálkové ovládání, robotické sumo…). Dále je možné jej programovat třemi grafickými jazyky (lineární programování ve stylu Lego Mindstorms, Scratch a Open Roberta Lab) a Pythonem (dost omezené knihovny). Všechny předinstalované programy jsou v Pythonu a je k nim zdrojový kód. Roboti jsou kompatibilní s Legem a je k nim k dispozici rozšiřující sada na různé konstrukce.

12:00-13:00 David Obdržálek – Stavíme soutěžního robota I. – Programování
Úvodní díl k seriálu o stavění soutěžního robota (ať už chcete sami doma, nebo třeba pod vaším vedením ve škole nebo na kroužku).
I. díl – Programování: Vytvořit úspěšného soutěžního robota znamená kromě jeho postavení také ho naprogramovat a odladit/otestovat ho ve všech myslitelných situacích. Na této přednášce se budeme věnovat cestám, jak z ničeho naprogramovat všechno, co robot má dělat. Takový program se většinou velmi prudce vyvíjí, roste a komplikuje, takže velmi často skončí jako naprosto nepřehledná změť kódu, která někdy funguje, ale častěji moc ne a ani jeho autor to nedokáže napravit. Ukážeme si, jak se tomu vyhnout a jak tvořit přehledný a udržovatelný kód.

13:30-14:00 Jiří Rotta – Připojujeme periferie k Arduinu / Micro:bitu
Málokdy jsou Arduino nebo Micro:bit používány zcela samostatně; často k nim něco potřebujeme připojit. Při připojování periferií a modulů je potřeba dodržet základní pravidla, jinak často projekt skončí jako nefunkční, v horším případě s poškozenými nebo zničenými elektronickými prvky. V této přednášce se zaměříme na ty nejdůležitější postupy, jejichž dodržení takovým problémům předchází.

Obrázky k přednášce „Připojujeme“ si můžete do 18.9.2020 stáhnout z Úschovny.

Přihlášení k přednáškám je pomocí Google formuláře.

15:00-cca 18 hodin poradna, ladírna, dílna atd.
Co kdo přinese, na co se kdo zeptá …

Místo konání: MFF UK, kampus Troja, pavilon N („Impakt“), 2. patro, Laboratoř robotiky.
Adresa: V Holešovičkách 2, Praha 8 (zastávka MHD Kuchyňka; auto lze zaparkovat podle mapy tady)3.


Poznámky:

  1. Samozřejmě, jak jinak. Rozhodně se vyplatí upgradovat, ostatně starou verzi již stejně nepodporujeme.
  2. Samozřejmě podle v té době platných regulí a pouze pokud budou ty regule přijatelné. Budou-li však pro nás nepřijatelné, vyhrazujeme si právo seanci zrušit.
  3. GPS: N 50°6.97307′, E 14°27.01683′ ale pozor, na některých mapách i na mapě areálu na místě naše nová budova ještě není zakreslená.