Roboti se vracejí domů

Minulý rok se v mnoha zemích Evropy konal první ročník euRobotics Week, ovšem bez účasti České republiky. Letos tomu ale bude jinak, protože od 26. do 29. listopadu se uskuteční v Praze první ročník festivalu robotické performance Cafe Neu Romance. Festival proběhne v rámci euRobotics Week v moderních prostorách Galerie NTK.

 

Program:
Český robotický večer: 26. listopadu

Před krátkou úvodní řečí zástupců dánské marketingové společnosti Vive Les Robots!, zabývající se robotikou, bude hrát francouzský hudebník “R.U.R hudbu”. Pak bude následovat upoutávka na blížící se dokumentární film Čapkovi univerzální roboti.
Dále vás čekají videa z britské produkce Engineered Arts Ltd. Jejich humanoidní robot RoboThespian budou reflektovat K. Čapka a R. U. R., Golema a pražský orloj před zahajovací přednáškou: Karel Čapek – český Frankenstein v podání Jany Horákové z Masarykovy Univerzity.
Důstojným zakončením Českého večera bude koncert robotů, které bude dirigovat Stanley Povoda.

Japonský robotický den: 27. listopadu

V průběhu japonského dne můžete shlédnout přednášku Matthew Gardinera (AUS) o oribotice (origami + robotika), Kirsty Boyle (AUS) pak bude pokračovat na téma Karakuri. Po přestávce nás Hideaki Ogawa seznámí s moderními japonskými roboty a na závěr, před panelovou diskuzí, bude  Michael Garrigues prezentovat svůj film J, Robot.

Americký dokument o robotice: 27. listopadu

Dva režiséři ze Spojených států, Michael Garrigues a Joey Daoud, budou prezentovat své vlastní dokumenty „J, Robot” (o japonských humanoidních robotech) a „Bots High“ (školní soutěž v zápasu robotů).

Love the Robots Show: 27. listopadu

Australská umělkyně Kirsty Boyle bude uvádět Love the Robots show, v níž bude spolu s diváky přes Skype konverzovat se 3 nebo 4 špičkami z oblasti robotiky.

DIY-robotics: 28. listopadu

Rakouský umělec a organizátor koktejlo-robotického festivalu Roboexotica ve Vídni, Magnus Wurzer, bude přednášet o svých zkušenostech z festivalu Roboexotica, a Stefan Döpner, německý umělec z Lublaně, nám představí své robotické práce.

LEGO Mindstorms: 29. listopadu

Dánský velvyslanec v České republice, Lars Kjellberg, se ujme zahajovací řeči pro den LEGO Mindstorms. LEGO Mindstorms Community Manager Steven Canvin a dva z LEGO Mindstorms Master Builders budou mít samostatné přednášky na téma LEGO Mindstorms a následně se zúčastní panelové diskuze.