Eggbot

Eggbot je dvouosý plotter, určený k popisování kulových a elipsoidních objektů, tedy vajíček, pinpongových nebo golfových míčku, ale též žárovek, vánočních ozdob, sklenic na víno a obdobných objektů. Autorem tohoto originálního nápadu je avantgardní umělec a elektronik Bruce Shapiro. Jeho původní konstrukci z roku 1990 přepracovala firma Evil Mad Scientist do snadno sestavitelné stavebnice.

Eggbot

Sestavený Eggbot

Eggbot

Stavebnice Eggbotu

Pohon obstarávají dva krokové motory a miniaturní modelářské servo. Jeden krokový motor otáčí vajíčkem, druhý motor pohybuje pisátkem v kolmém směru a servo pisátko nadzvedává. Krokové motory i servo se ovládají pomocí elektronického modulu EiBotBoard, propojeného s PC přes USB interface. Vzory, nápisy, či ornamenty se vytváří a editují ve freewarovém vektorovém editoru Inskape s příslušným rozšířením pro řízení krokových motorů Eggbotu.

Honzík při montáži

Honzík při montáži

Podrobný stavební návod neskýtá žádné záludnosti, účastnit stavby se může i dítě školou povinné. Jediný zádrhel nastal při instalaci USB driveru, který ke své činnosti potřebuje knihovnu .NET, a který odmítl pracovat s poslední verzí 4.0, ale upřednotnil starší verzi 2.0. Podrobnějším studiem manuálu se nakonec ukázalo, že vyhoví jakákoliv verze až po 3.5. Toto vše se týká Windows XP, novější operační systémy již obsahují knihovnu .NET v základní instalaci.

Ke stažení je též šablona pro Inkscape s rozměry odpovídajícími povrchu vajíčka, několik ukázkových vzorů, s jejichž pomocí lze Eggbot okamžitě vyzkoušet. Pokročilejší umělci se mohou pustit i do vícebarevné kompozice, pro každou barvu se používá v Inkskape vlastní vrstva a obraz se vykreslí s použitím různobarevných per. Ke stavebnici je přiloženo jedno černé americké pisátko, vyzkoušeli jsme jako alternativu český tenký lihový fix Centropen 2636 F 0,6 a můžeme konstatovat, že pasuje do držátka neméně přesně. Napájecí adaptér má sice americkou vidlicí, ale je univerzální pro vstupní napětí 100-240V, takže si stačí opatřit redukci na naše zásuvky.

Eggbot se nám natolik zalíbil, že chystáme pro tuzemské zákazníky jeho českou variantu. Doufáme, že vše stihneme včas, abychom letošní velikonoce již mohli oslavit v novém, moderním stylu.