Znáte OpenRail?

Každý, kdo někdy konstruoval mechanické zařízení jistě ví, že vytvořit přesný, tuhý a přitom snadno pohyblivý lineární posuv je dosti komplikované. Prvky, ze kterých je možno takové posuvy sestavit jsou navíc hůře dostupné, těžké a neohrabané. Proto byl za pomoci komunity, sdružené okolo serveru Kickstarter, úspěšně dokončen projekt OpenRail.

OpenRail

Co vlastně OpenRail je? Jedná se o valivé lineární vedení, sestavené ze speciálně tvarované hliníkové lišty, kterou je možno přišroubovat na hliníkový konstrukční profil, případně na libovolnou jinou pevnou plochu a plastové nebo kovové vodící kladky, odvalující se na dvojici kuličkových ložisek. Lištu je možno nastavovat pouhým přiložením opracovaných konců k sobě, vedení může mít tedy libovolnou délku a jeho tuhost je závislá jen na tuhosti nosné konstrukce.

OpenRail_2Z obrázku je zřejmé, že lineární vedení mohou mít různou šířku i různou konfiguraci vodících kladek a tím pádem je jejich variabilita téměř nekonečná.

K čemu je OpenRail vhodný?

Především ke konstrukci malých obráběcích strojů, především CNC frézek typu ShapeOko. Dobře se také hodí pro – v současnosti velmi oblíbené – kamerové posuvy, ovšem neocenitelný je pro jednoúčelové stroje a přípravky, které mohou významně ulehčit práci v dílně.

Díky své lehké konstrukci nachází systém OpenRail uplatnění i v laboratorních přístrojích a v neposlední řadě též v robotice.

Ceny:

Ceny jsou stanoveny prozatím pouze orientačně a mohou se mírně změnit

OpenRail 1500 mm: 330 Kč   (220 Kč/m )
OpenRail 1000mm: 198 Kč   (198 Kč/m )
OpenRail 500mm: 132 Kč   (234 Kč/m )

Kladka plastová s ložisky: 127 Kč
Kladka kovová s ložisky: 190 Kč

S projektem OpenRail se budete moci seznámit na podzimním Setkání přátel robotiky. Více na OpenRail.cz.