Ruční vrtačka / frézka DRILL3000-SET 60AL

Malá ruční vysokootáčková vrtačka / frézka je v dílně velice užitečným a často používaným pomocníkem, nicméně při jejím pořízení zájemci mnohdy tápou v tom, na co se ten který typ či spíše velikostní a cenová třída hodí, a co je už mimo možnosti tohoto nářadí. Zkusme se tedy podívat tentokrát na jeden z nejmenších a nejlevnějších výrobků.

Obal prodává. Touto starou pravdou se zjevně řídil čínský, blíže nespecifikovaný výrobce setu vrtačky DRILL3000, když ji místo běžné plastové kazety, jakou známe v mnoha verzích z prodejen ručního nářadí, vybavil malým a velmi hezkým kufříkem. Kufřík je přesně vyrobený, skutečně hliníkový s jednou stranou „zasklenou“ čirým plexikem, se zaoblenými rohy z tvrdého plastu a pěkným kováním. Není divu, že si leckterý zákazník všímá víc obalu, než jeho obsahu, i když ten také stojí za povšimnutí. Konkrétní výrobek je v nabídce firmy PS electronic s.r.o. za 825 Kč.

DSCN9845b

Set DRILL 3000 – SET 60AL v kufříku

Základ setu tvoří jednoduchá ruční vrtačka, která se s drobnými odchylkami prodává i samostatně s minimálním příslušenstvím pod různými značkami, u firmy PS electronic ji najdeme jako „vrtačka 3000 VTHD01“ za 201 Kč. Proto jsem také v úvodu uvedl, že tento typ je jeden z nejlevnějších. Rozdíl ceny „holého“ provedení a setu tvoří příslušenství, a také samozřejmě již zmíněný kufřík.

DSCN9848b

Příslušenství obsahuje síťový napaječ a 60 dílů

Uvnitř plastového krytu vrtačky je uzavřen motor velikosti čtyřstovky (respektive průmyslový typ 380 se zadním plastovým čelem), na jehož hřídeli je přímo nasazený unášeč výměnných kleštin. Kolébkový vypínač vzadu slouží k zapnutí chodu, vrtačka nemá regulaci otáček. Výrobce udává napájecí napětí 12 V, maximální upínací průměr 3,2 mm a otáčky až 18000 min-1. K napájení může být použit přiložený síťový adaptér 12 V / 500 mA nebo jiný zdroj, kabel k vrtačce má délku 1,2 m a je stejně jako přívod od zdroje zakončen konektorem.

DSCN0008b

Vnitřek vrtačky DRILL 3000

Příslušenství vrtačky tvoří, jak označení napovídá, šedesát dílů. V první řadě jsou k dispozici celkem čtyři mosazné kleštiny a to pro upínací průměry 1,0, 2,35, 3,0 a 3,2 mm, ke každé z nich je rovnou přiložen odpovídající vrták. Pokud by bylo potřeba pracovat s jinými průměry, dá se k vrtačce dokoupit univerzální sklíčidlo za 145 Kč.

DSCN0015b

Čtyři kleštiny v základní výbavě, to není obvyklé!

V sestavě je dvacet diamantových fréz různých tvarů a velikostí, kulové, válcové, kuželové i jiné. Kvalita fréz určených pro zvláště tvrdé materiály mě příjemně překvapila, mám špatné zkušenosti s levnými diamantovými nástroji „made in China“, které jsou někdy pokryty technickými diamanty sice tvrdými, ale bez ostrých hran. V tomto případě bylo už hmatem cítit na všech frézách drobná, ostrá zrna, a při následném broušení skla skutečně pracovaly, jak mají.

Deset kousků malých tvarových brusných kotoučků na tom bylo s kvalitou citelně hůře, všechny měly drobné otřepky, což je vada spíše vzhledová a po prvním použití zmizí, jeden však byl na trn nalepen výrazně excentricky (tedy nepoužitelný) a ještě další dva nepříjemně házely.

DSCN0023b

Nepoužitelný, vyosený nástroj

Především ke zpracování dřeva mají sloužit smirkové kotouče resp. prstýnky o průměru 8,5 a 15 mm, v sadě jsou po třech kusech samozřejmě spolu s příslušnými nástavci. K řezání tvrdých kovů jsou určeny tenké řezací kotouče o průměru 24 mm, za cenu většího opotřebení si však poradí i se sklem, keramikou, lamináty nebo materiály z uhlíkových vláken. V sadě jsou dále leštící plstěné kotoučky o průměru 12 a 24 mm (brusné a leštící pasty se musí dokoupit), malá kulová karbidová fréza, jeden rotační ocelový kartáč (20 mm), stejně velký kartáč mosazný a ještě několik drobností.

DSCN0025b

Obsah průhledné krabičky s příslušenstvím

K setu je přiložen anglický návod, který se soustřeďuje převážně na bezpečností zásady použití. Krátký český text obsahuje seznam příslušenství a základní technické údaje.

Přestože obal vzbuzuje dojem profesionálního, téměř lékařského nástroje, patří tento typ vrtačky opravdu k nejjednodušším. Zkoušený vzorek byl dobře vyvážený, běžel tiše a bez větších vibrací, nicméně při nákupu velmi doporučuji prověřit z tohoto hlediska vrtačku hned v prodejně, protože to ani zdaleka není samozřejmost. Když si vibrací všimnete pozdě nebo kupujete přes internet, prakticky nemá smysl házející hřídel reklamovat, prodejce bude tvrdit, že se to stalo používáním a nepřiměřeným bočním tlakem. Opak nedokážete a do značné míry se dokonce musím postavit na stranu prodejců, hodně uživatelů totiž právě tímto způsobem výrobek nesprávným používáním skutečně zničí.

Při vrtání třeba plošných spojů může DRILL3000 sloužit velmi dobře a dlouho, nicméně jediná dvě třecí uložení hřídele jsou součástí motoru a hlavice frézek nebo smirkových kotoučů působí na dlouhé páce, takže při bočním působení síly se tenký hřídel motoru snadno ohne a začne házet. Pracovat se musí opatrně, s citem využívat především vysoké otáčky a nikdy netlačit. Ostatně uvedený příkon motoru 6 W ani nějaké razantnější použití neumožňuje. Ještě jednou zdůrazňuji: klíčem k přijatelné životnosti DRILL3000 je pracovat s frézami vždy s co největšími otáčkami a nepatrným bočním tlakem, v podstatě smí dojít jen k malému poklesu otáček při zatížení. Vrtáky můžeme ve směru osy zatížit víc, třeba až do zastavení motoru, ale nesmí působit žádný boční tlak!

Udávané technické parametry je třeba brát dost s rezervou. Vzorek při napájení adaptérem dosahoval bez zatížení nejvýše 14400 ot/min (ne uvedených 18000 ot/min), při broušení otáčky klesaly dokonce na polovinu (s přiloženým síťovým zdrojem). Zdroj dával naprázdno napětí 18,6 V, při zatížení jmenovitým proudem vrtačky 400 mA jeho napětí kleslo k 12,4 V. Odběr vrtačky bez zatížení se pohyboval kolem 250 mA.

Pokud se vrtačka napájí z dostatečně výkonného stabilizovaného zdroje 12 V, točí naprázdno 13700 ot/min, ale poklesy při zatížení jsou podstatně menší, odběr při práci stoupá na 0,7 až 1 A (to odpovídá 12W). Pohon nemá rezervu výkonu, na malé frézy však stačí. Zvýšíme-li stabilizované napájecí napětí na 18 V, jak je malým vylisovaným písmem uvedeno na krytu, dostaneme se do oblasti otáček pro některé nástroje podstatně příznivější. Motor točí až 20700 ot/min, ale značně se hřeje a delší práci při takovém zatížení těžko vydrží. Lze to shrnout asi tak: Dodávaný jednoduchý síťový zdroj je pro praktické využití a vytížení pohonu příliš slabý, ale alespoň nezničí motor. Při externím napájení tvrdým zdrojem plně využijeme možnosti pohonu, ale velmi snadno jen přetížíme a zničíme.

DSCN0040b

Dodávaný síťový zdroj 12 V / 500 mA

I přes uvedené výhrady je DRILL3000-SET 60AL praktickým a užitečným pomocníkem především pro občasnou a jemnou práci. Rozhodně to není nářadí z profesionální třídy a i v „hobby třídě“ je na dolní mezi kvality. Vrtání desek s plošnými spoji a asi tak maximum, s nímž můžeme počítat. Lze jej použít i k broušení a leštění, ovšem jen s opatrností, jinak nevydrží. Kvalitu a životnost nástrojů (příslušenství) profi třídy nemůžeme u výrobku této cenové kategorie očekávat. Nechce-li uživatel od vrtačky víc, než její konstrukce skutečně dovoluje, bude s ní spokojen.

Hlavními výhodami uvedené sady v kufříku je bohaté příslušenství a to, že obsahuje vše, co potřebujeme k práci (včetně zdroje), takže ji můžeme vnímat do jisté míry jako efektní „dárkové balení“. Pokud jde jen o práci, bylo by asi výhodnější zakoupit malou levnou sadu, zdroj si doplnit vlastní a příslušenství vybrat jednotlivě tam, kde si je můžeme před zaplacením prohlédnout. Podobné vady jako házející brusné kotoučky jsou vidět na první pohled. Možná tím nesestavíme stejnou sadu levněji, ale určitě bude kvalitnější.