Muzeum kutilství

Malá pozvánka na místo, kde si můžete nostalgicky zavzpomínat, podívat se na výtvory, jaké jste asi nikdy neviděli, nebo se inspirovat nápady technických řešení starými desítky let, které i když upadly do zapomnění, nebyly a nejsou špatné.

Pojedete-li o prázdninách kolem  Jihlavy, můžete se předem objednat, po cestě odbočit do Polné, a strávit chvíli v „muzeu kutilství„. Typické robotické konstrukce v něm sice nenajdete, ale mnoho zajímavých technických řešení ano. Ostatně, i amatérská robotika patří do kategorie, která nese v západních zemích označení zkratkou DIY, tedy „Do It Yourself“ (udělej si sám). A ještě něco, virtuální prohlídka příkladů exponátů na internetových stránkách rozhodně nemůže nahradit skutečnou prohlídku na místě.

IMGP7387b

Pohled do části jedné z místností

Myšlenka vytvořit sbírku kutilských výrobků vznikla v roce 2008, jak už to bývá, náhodou na srazu absolventů střední školy po třiceti létech, kam se jeden z bývalých spolužáků přijel pochlubit se svou sbírkou militárií. Milan Říha měl ke kutilství blízko, sám si od dětství dokázal ledasco vyrobit a byl doma svým otcem veden k technické ruční práci. Jak sám vzpomíná, už někdy v předškolním věku nejezdil ve šlapacím autíčku, ale doma postaveném autíčku na akumulátor. To byl tehdy unikát a sen spousty dětí. Dnes, kdy podobné hračky můžeme koupit na každém tržišti, už to tak zvláštní nepřijde.

IMGP7261b

Navíječka cívek s krokovými motory

IMGP7271b

Navíječka křížově vinutých cívek s ručně vypilovanými převody

Základem sbírky se staly vlastní kutilské výtvory a také výrobky po otci, ale sbírka se už na počátku nečekaně rychle rozrostla zejména o dary od bývalých spolužáků, takže během prvního měsíce bylo pohromadě na 50 exponátů. Ukládat je doma a v přilehlých prostorech pochopitelně dlouhodobě nešlo. Milanu Říhovi se podařilo získat pro sbírku jednu místnost ve firmě Almeto, kde je společníkem, a vytvořit malé muzeum, které je přístupné i veřejnosti. Firma se zabývá dovozem elektronických součástek a také vlastním vývojem a výrobou především v oblasti odrušování. A stalo se, že obchodní partneři i zákazníci si nejen muzeum prohlédli, ale také často nabídli svoje vlastní kutilské výrobky. V současné době má sbírka kolem 200 exponátů a Milan Říha aktivně vyhledává další, už si ale vybírá jen ty technicky opravdu zajímavé nebo se zvláštní historií.

IMGP7292b

Amatérský přijímač s odděleným zdrojem (zapíná se „splachovadlem“ vpravo – inspirováno filmem Tajemný hrad v Karpatech)

Pokud vás kutilské výrobky zajímají, zastavte se v Polné.  Muzeum kutilství se nachází v areálu firmy Almeto (Polná, Žejdlicova 681), ale protože stále v podstatě jde o soukromou sbírku, nemá pevnou otevírací dobu. Návštěvu je potřeba si předem dohodnout, a to buď prostřednictvím mailu riha<zavináč>almeto.cz nebo na telefonním čísle 606 313 209, lépe však pomocí SMS než volání. Milan Říha zájemce ochotně provede a pokud zrovna nemá čas, prý se role průvodců ujímají i jeho spolupracovníci. A máte-li do neobvyklé sbírky sami co nabídnout, kontaktujte majitele přes mail nebo SMS a dohodněte se.

IMGP7277b

Sada měřicích přístrojů