Cyanoakrylátová lepidla BSI

Všichni je znají, ale málokdo je zná dobře. Nazývají se různě, cyanoakrylátová lepidla, vteřinová lepidla, sekundová lepidla, svého času se dokonce razil český název „prstolepy“, který se nakonec stal slangovým označením. Nejde ale o jedno lepidlo, ale o celou skupinu lepidel často s velmi odlišným určením a vlastnostmi. Posuďte sami.

Cyanoakrylátová lepidla jsou nejznámější v podobě malých tub s obsahem kolem 2 g náplně, ty najdeme na tržištích i každém supermarketu. Slibují, že přilepí všechno a hned. Ani jedno z toho není pravda. Tedy, ono se „to“ většinou nějak přilepí, snad jen s výjimkou případu, kdy je předmět z teflonu, ale spoje leckdy záhy popraskají a lepidlo se vydrolí, nebo spoj nedrží zdaleka tak dobře, jak bychom čekali.

IMGP0405b

Malé balení vteřinového lepidla z tržiště

Jako příklad různých vlastností si vezmeme sortiment kvalitních cyanoakrylátů od tradiční americké firmy BSI (Bob Smith Industries Inc.). Není jedinou firmou, která vyrábí sekundová lepidla pro různé určení, ale s výjimkou průmyslových lepidel, v maloobchodní síti neprodávaných, je její sortiment asi nejširší, který lze u nás koupit. Lepidla se typicky nedodávají v tubách, ale v plastových lahvičkách po 14 nebo 28 g náplně. Dají se koupit nebo objednat v modelářských prodejnách, na náš trh je dováží firma Hořejší model.

DSCN0512b

Vybrané typy lepidel ze sortimentu BSI

INSTA-CURE a INSTA-CURE+ jsou asi nejpodobnější běžně používaným „univerzálním“ lepidlům. První je řídké s viskozitou odpovídající vodě, výborně vzlíná do úzkých mezer a vpíjí se do savých materiálů. Hodí se k prosycení dřeva nebo skelné tkaniny, dále k lepení tvrdých materiálů dobře lícujících k sobě. Lepí bleskově, doslova během sekundy (zejména navlhlé povrchy včetně prstů), rychle leptá PS a EPS, EPP nenapadá. Během lepení velmi silně čpí, výpary dráždí čich i zrak. INSTA-CURE+ má podobné vlastnosti, ale je husté, dokáže vyplnit i větší mezery, lepí během 5 – 15 s. Čpí a leptá polystyrén, ale podstatně méně než INSTA-CURE.

MAXI-CURE je extra husté lepidlo, hodí se k lepení většiny plastů včetně lexanu, mírně leptá PS a EPS. Jeho specialitou je to, že v součinnosti s akcelerátorem předčí tmel při práci s plastikovými stavebnicemi, vytváří plast, který se dá ve velmi krátké době řezat i brousit. Protože má podobné vlastnosti jako plasty (tlakově odstřikované termoplasty) používané na stavebnice, jsou přechody při broušení téměř neznatelné. Další specialitou je lepení gumy (vzájemně) včetně oprav proražených duší pneumatik.

SUPER-GOLD a SUPER-GOLD+ jsou lepidla vhodná k lepení PS a EPS. Lepí o něco pomaleji, za to naprosto bez dráždivých výparů a zápachu. Vyplatí se použití aktivátoru v malém množství. Nedochází z bílému „zamlžení“ průhledných plastů v okolí spoje, takže toto lepidlo je vynikající pro lepení krytů displejů a různých „okének“, u nichž je důležitý vzhled. Vytváří tuhý, ale částečně pružný čirý plast, což dále zvyšuje odolnost spoje při lepení pružných materiálů. SUPER-GOLD+ je hustší, takže se hodí třeba i k „zasklívání“ kontrolek přístrojů. Výborně lepí i gumu. Při aplikaci aktivátoru je třeba postupovat střídmě, předávkování může podle návodu vést k výraznému zahřátí spoje až tepelnému poškození plastu. Tato lepidla mají proti ostatním kratší dobu skladovatelnosti i životnosti po otevření.

IC-2000 se odlišuje na první pohled, toto lepidlo s podílem uhlíkového prášku je sytě černé. Poskytuje vysokou pevnost spoje, ale současně po ztuhnutí zůstává pružné, má konzistenci tvrdé gumy (o něco tužší než pneumatiky auta). Při použití akcelerátoru je výsledek tužší. Pružnost v daném případě neznamená, že by vznikla pružná guma, tak jak ji běžně známe, spíše je vrstva lepidla ohebná a ani při vibracích a rázech nedochází k tomu, že by lepidlo „odskočilo“ od neporézního podkladu nebo popraskalo. Hodí se k lepení kovů včetně hliníku, laminátů, gumy (včetně pneumatik na ráfky kol) nebo uhlíkových vláken. Vytvrzené lepidlo se dá krájet, brousit jen hodně těžko. Pracovní čas bez akcelerátoru je 20 až 40 sekund.

INSTA-FLEX a je řídké lepidlo, po ztuhnutí zůstává částečně pružné a bezbarvé, případně mívá mléčné zakalení. Ani při použití akcelerátoru nekřehne. Při lepení čpí méně než běžná vteřinová lepidla, silně leptá PS a EPS. Výborné je k lepení kovů, zejména anodizovaného hliníku, spoje jsou téměř neznatelné.

INSTA-FLEX+ clear rubber má podobné vlastnosti, ale je husté. Po ztuhnutí je čiré bezbarvé a v pružnosti se podobá lepidlu IC-2000, spoje jsou však o něco méně pevné. Dobře lepí plasty jako jsou měkký uretan a vinyl, s podporou akcelerátoru se mi s ním překvapivě dobře podařilo lepit i čité plexisklo, přitom spoje byly téměř neznatelné.

IC-gel se jako jediný dodává se v tubě (20 g) se dvěma uzavíratelnými aplikátory. Husté lepidlo má podobné vlastnosti MAXI-CURE, ale může být aplikováno i na svislé plochy, na nich se udrží a nestéká. Gel lze nanést i na vodorovné plochy ze spodní strany, nekape. Výborně lepí plasty, vyplní jakoukoliv mezeru a může být libovolně vytvarován, hodí se také na lepení spojů, které jsou pod vodou.

IMG_0874b

Gelové sekundové lepidlo

PLASTIC-CURE je lepidlo speciálně určené k lepení plastů. Vyplní i menší mezery mezi lepenými díly. Nanáší se na jeden lepený povrch pomocí štětečku ve víčku. Slepené díly je třeba přidržet u sebe po dobu asi 10 sekund.

Uvedená lepidla doplňuje aktivátor INSTA-SET. Aktivátor se dodává v tmavé, částečně průhledné plastové lahvičce o objemu 59 cm³. Lahvička je vybavena mechanickým rozprašovačem, ten dovoluje obsah poměrně dobře dávkovat. Výrobce dodává i větší balení kapaliny, z něhož se dá kapalina doplňovat. Obecně je balení s mechanickým rozprašovačem lepší než balení v tlakovém spreji s kovovou nádobkou. Lépe dávkuje, nemůže časem ztratit tlak a ve srovnatelně velké nádobce je mnohem více účinné látky.

IMGP0677b

Aktivátor BSI

Aktivátor nenapadá plasty ani nenarušuje jejich průhlednost, po aplikaci zanechává kapičky nebo tenkou vrstvu připomínající mastnotu, je aktivní několik minut po nanesení. Je cítit, nicméně nepůsobí dráždivě ani ve větším množství. Dá se použít i netradičně, a to jako vynikající odstraňovač zbytků lepidla ze samolepek a lepicích pásek, z lepidla se jeho působením tvoří měkké „žmolky“.

Všechna cyanoakrylátová lepidla je vhodné pro delší výdrž uchovávat v chladu, ale současně musí být držena v suchu! I když se to zdá nemožné, nepatrné množství vlhkosti časem prodifunduje i přes plast lahvičky a lepidlo postupně houstne. Pokud dáváme lepidla do chladničky, tak vždy v uzavřeném nepropustném obalu, například zavřené skleněné zavařovací lahvi. Aktivátor NIKDY neskladujeme spolu s lepidly!

Kat. 1