Odpružené kontaktní hroty

Odpružené kontaktní hroty jsou původně určeny do automatů, které zkoušejí funkčnost osazených desek s plošnými spoji na výstupu výrobních linek, mají ale mnohem širší využití.

V čínském internetovém obchodě AliExpress i jinde se dají koupit odpružené kontaktní hroty, které se používají při automatizovaném zkoušení osazených desek s plošnými spoji. Budete-li je hledat, vhodná klíčová slova jsou „Spring Test Probe Pogo Pin“. Typicky jsou k dostání dvě velikosti, P100 s délkou 33,3 mm nebo P50 dlouhé 16,5 mm. Další písmena a číslice v označení vyjadřují tvar hrotu, případně povrchovou úpravu.

IMGP2297b

Hroty P100-B1 (33,3 mm se špičkou 30 stupňů)

Na zadní stranu hrotu se buď nasune kontaktní dutinka opatřená ohebným kablíkem (dá se objednat také), nebo se může na konec opatrně připájet vodič. Je to sice riziková operace a hrot se tím může zničit, ale vzhledem k ceně hrotů to není až takový problém. Pozor na vyhřátí pružin, je nutné pájet co nejkratší dobu! Některé z možných tvarů hrotů ukazuje následující obrázek.

P50bOdpružené hroty se dají po připojení kablíku zalepit do pouzdra od fixy a používat jako měřicí hroty. Je to mnohem pohodlnější než práce s pevnými hroty, protože pružina zajistí rovnoměrný přítlak a kontakt. I když se ruka chvěje, kontakt je spolehlivý.

P50cHroty mají jmenovitý odpor 50 mΩ a povolený proud až 3 A, mohou se využít jako stavební součást kontaktních pouzder na pevné bloky Li-ion baterií (třeba z telefonů), k výrobě redukcí pro připojení čipových (telefonních, identifikačních, ….) karet, jako spolehlivé kontakty pro nabíjení malých knoflíkových článků nebo dokonce (při vícenásobném použití) jako kontakty pro nabíjecí nebo datové doky měřicích zařízení nebo robotů.

Odpružené hroty dokonce mohou posloužit i jen jako mechanický díl a zajistit odpružení miniaturních dílů nebo celých robotů, zdvih pružiny je u většího typu kolem 6,5 mm, u menšího 2,6 mm.

Cena těchto dílů závisí na počtu kusů v balení a výrazně i na typu hlavice (hrotu), například nejjednodušší špičaté hroty s úhlem 30° v počtu 100 ks se dají koupit za 6 USD (včetně dopravy), takže jeden hrot vychází asi na 1,80 Kč, při malém počtu kusů je pochopitelně cena vyšší.


Doplněné informace:

Hroty P100 jde vsunout do tělíska konektoru s roztečí 2,54 mm, stačí mírně zvětšit úzký otvor pro kontakt vrtáčkem nebo kuželovou frézou. Když pak zakápnete hroty v tělísku lepidlem, získáte „odpružený konektor“ v uspořádání a rozměrech podle potřeby – třeba na programování AVR mikrokontrolérů v zařízení.

IMGP2467b

Hroty P100 v tělísku konektoru (zde jen vsunuté, neustavené a nezalepené)