DCC s použitím Arduina – 1. část

Představíme si Arduino ve fukci DCC centrály pro řízení modelové železnice. Budeme k tomu potřebovat jen hrstku součástek.

Hardware

pro DCC centrálu je extrémně jednoduchý. Pochopitelně si stavíme centrálu kombinovanou se zesilovačem, takže budeme potřebovat vytvořit dostatečně kvalitní signál. Pro naše potřeby se velice dobře hodí motorové H-můstky, pochopitelně spíše některé z těch výkonnějších. Například L6203 nebo LMD18200.
Já jsem použil právě LMD18200T. Jeho předností je, že se ovládá signály DIR a PWM, takže stačí nastavit PWM=1 a pomocí signálu DIR vytvářet signál.
Obvor jse použil v zásadě základním zapojení. Abych jej mohl provozovat v zapichovacím kontaktním poli spolu s Arduinem, udělal jsem si jednoduchou destičku. Tato destička obsahuje povinnou bižuterii, zároveň svorky s vhodným proudovým zatížením pro přívod napájení a odvod vlastního DCC signálu a pinové lišty do testovací destičky.

ArduinoDCC_sch

Destičku připojíme přímo k Arduinu následujícím způsobem:
Napájení z destičky (pin 6) připojíme na napájení Vin Arduina (nezapomeňte oddělovací diodu a kondenzátor).
Zem destičky (pin 7) propojíme se zemí GND Arduina.
Signál DIR (pin 3) připojíme na pin D4 Arduina.
Signál BRAKE (pin 4) připojíme na společnou zem GND.
Signál PWM (pin 5) připojíme na pin D5 Arduina.
Signál SENSE (pin 8) připojíme na pin A0 Arduina.
Signál THERM (pin 9) připojíme na pin D7 Arduina.

Dále budeme potřebovat nějaké ovládací prvky, já jsem použil dva jednoduché potenciometry připojené na jezdcem piny A2 a A3 (a pevnou částí mezi GND a +5V) a dva přepínače připojené na vstupy D6 a D12 (pevná zase mezi GND a +5V). Přepínače slouží k ovládání světel (D6) a směru jízdy (D12).

To je zhruba vše, co potřebujeme pro naší malou ukázku.

ArduinoDCC_a

P1170871

Pokud opravdu neradi vytváříte hardware, je možné zvolit jiné Arduino – například oblíbené Uno a k němu MotorShield. V tomto případě pozor na menší proudovou zatížitelnost.