Století informace – počítačový svět

Ve středu 25. května jsme navštívili výstavu Století informace – počítačový svět na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze.

Pochopitelně jsme na výstavu šli s očekáváním že se setkáme s těmi pár typy počítačů, které bylo možné u nás v době doznívajícího socializmu potkat.
Ať už se jednalo o počítače původní (IQ-151, PMD-85, PP-01) tak o lepší či horší kopie „západních“ počítačů (Didaktik Gama).

Výstava je překvapivá tím, že zahrnuje také počítače, které nebyly až tak běžné v našich obývácích, jako třeba první český laptop TEMS 8003, nebo zařízení consul a robotron.
Velkým překvapením pro mne byla ucelenost sbírky, obsahuje jak mainstreamové stroje, tak velmi často jejich raritní a poloprodukční verze.
Docela zajímavé bylo sledovat současné studenty, kteří se nad spoustou „vychytávek“ pozastavovali – například joystick z hůlky na lyže, myš která má zespodu kuličku a má tři tlačítka a nemá kolečko uprostřed.
Velmi mne překvapila slečinka, která se svého jinocha ptala, proč je na stolech tolik kazet a kazeťáků a naprosto nedokázala pochopit, že se z těch kazet nahrávají programy.
Sbírka také zahrnuje několik programovatelných kalkulaček a jejich příslušenství. K vidění jsou některé imperialistické počítače (Atari, Comodore, Sinclair, …)
Většinou v jejich původním stavu, bez vychytávek jako je „turbo“ na kazeťáku a externí paměti PROM s různými kopírovacími programy.
Některé zajímavé příslušenství jako například tiskárna BT100, nebo plotr Alfík stoji na velmi nečestném místě na zemi.
Mimochodem jsem na internetu nalezl inzerát majitele těchto strojů, kde uvádí, že má stále zájem o staré počítače, takže pokud máte doma nějakou tu osmibitovou raritku, tak zvažte kam se jí zbavíte.

Pokochejte se sami, fotografoval Jan Hlaváček.