ESPEasy je opravdu easy!

Chcete si snadno a prakticky bez práce vytvořit čidlo, které bude posílat hodnoty do internetu? Ano? Tak pak by Vás mohl zaujmout projekt ESPEasy.


Opisovat podrobný návod, který mají na webu, je ztráta času, takže jen v kostce o co jde.

Začněte tím, že do nějakého modulu s ESP8266 nahrajete jejich firmware. Já jako první použil modul od wemos.cc a sice starší verzi D1 mini. Hlavně si vyberte správný COM a vhodnou velikost firmware 🙂

Jakmile ho nahrajete, tak po restartu uvidíte na PC novou WiFi síť ESP_0. Připojíte se k ní a přes webové rozhraní, které už Vám teď běží v ESPčku, zvolíte svoji běžnou domácí síť. Chvilku počkáte a pak svoje PC opět vrátíte do svojí WiFi sítě (ESP_0 přestane být vidět). Máte to? Fajn, teď už je ESPčko ve Vaší síti.

Vezmete nějaký senzor (já vzal senzor osvětlení s BH1750) a přes I2C ho připojíte k ESPčku. Pokud jste to udělali správně, tak Vám ho I2C Scan ve webovém rozhraní ESPčka najde a můžete ho na „záložce“ Device připojit. Po chvilce uvidíte hodnotu z něj vyčtenou.

Zbývá maličkost, poslat vyčtené hodnoty někam do internetu. Podporován je například populární ThingSpeak. Protokolů je podporováno vícero, takže si určitě vyberete.

Kolik že to zabralo času, asi tak 15 minut? To není zlé, není-liž pravda 🙂

Existuje i experimentální verze ESPEasy označovaná jako ESPEasyMega. Může být trochu méně stabilní, vyžaduje více místa ve flash paměti, ale pak podporuje například i populární InfluxDB.

Pokud si nějaké takové čidlo postavíte, určitě se pochlubte na fóru!