Až se zima zeptá, co jste dělali v létě 2018 …

… já budu moct s klidným svědomím odpovědět – nezahálel jsem. Bojoval jsem Sluncem proti Slunci.


Všeobecně „se ví“, že na slunci věci žloutnou až hnědnou, takže z krásné bílé se stane postupně slonová kost, žlutá i až hnědá. No a náhodou jsem narazil na postup, který by mojí nikotýnově začouzené staré škatuli mohl navrátit její nevinnou sněhurkovskou krásu mládí [1] Retr0Bright.

Princip je ten, že plast žloutne až hnědne kvůli tomu, že aditiva přidávaná jako zpomalovače hoření se působením UV záření a tepla štěpí, uvolňuje se z nich brom, který reaguje s kyslíkem ze vzduchu a vznikne to žluté zabarvení. Dosud se mělo za to, že to je trvalé a že jediné možnosti, jak plast odžlutit, byly tu žlutou vrstvu buď přemalovat nebo odstranit; tloušťka takto degradovaného plastu je jen pár mikrometrů, takže zbrousit by to šlo snadno, jenže na řadě předmětů by to nevypadalo vůbec dobře. A teď to přijde: člověk s případnou přezdívkou Merlin spolu s přáteli zjistil, že zažlucení není trvalé, a navíc našli postup, jak to zvrátit. Chemicky jde o to, aby brom pustil kyslík a chytil radši vodík, se kterým už nevypadá tak žlutě a navíc je i stabilnější. To se zařídí pomocí peroxidu vodíku, který se nechá rozložit na vodík a kyslík, a pomocí energie, která rozkmitá brom tak, až ten kyslík pustí, aby se pak mohl chytit vodíku. Rozkmitat brom se dá pomocí UV záření, takže nakonec paradoxně to, co způsobilo žloutenku, nám ji opět pomůže odstranit. A aby to šlo rychle, použije se tetraacetylethylendiamin neboli TAED, který se používá jako „aktivátor perkarbonátu sodného“ v pracích práškách, kde pomáhá uvolňovat peroxid vodíku za nízkých teplot, prostě klasický katalyzátor [2] .

Na webu http://www.retr0bright.com/ je postup a řada fotek co vypadají jak z reklamy. Blbost, to nemůže vyjít, řekl jsem si a pustil se do toho. Celé jsem si to pečlivě přečetl, posháněl suroviny a když letos začalo slunko pořádně pálit, vyrazil jsem do akce.

Namíchal jsem směs skoro podle původního Merlinova receptu, až na TAED, který jsem použil koupený už jako TAED a ne ve směsi jako Vanish / Oxy (nevím, jaký mezi komerční směsí a „čistým“ TAEDem bude rozdíl, tak jsem to namíchal na hmotnost stejně, no, asi ho hádám bude percentuálně víc, ale nakonec to nevadilo). Taky se doporučuje TAED předem rozpustit, což jsem udělal. Pro začátek jsem namíchal raději jen 2dl směsi; po umíchání peroxidu (zředěného na asi 15%) s xanthanem (1.6 g) vznikl bublinkatý bílý gel, přidání glycerinu (4.7 g = asi 2 ml) nic nezměnilo a přidání modrého TAEDu (0.25 g) skoro také ne, rozmíchal se do jen lehce namodralého nádechu. Návod doporučuje přidat TAED až těsně před použitím, takže jsem z celkových 200ml peroxidu s xanthanem a glycerinem vzal jen 50ml a TAEDu pak přidal jen čtvrtinu (9 kapek), zbytek nechávám na příště.

Pro první pokus jsem použil zažloutlý panel z nějaké UPS a pro porovnání, jestli to vůbec funguje, jsem ho půlku zakryl izolepou. Nanesl jsem štětcem vrstvu gelu (tak akorát na úplné pokrytí, pozdější zvážení zbytku ukázalo, že to bylo jen asi 5g) a zabalil do tenké kuchyňské fólie, aby to nevyschlo. Pak jsem to vystavil na sluníčko a každou půlhodinu vyfotil. Bohužel, pokus nevyšel podle tak úplně očekávání – kontrolní část zřejmě podlehla placeboefektu a vybělila se taky, a co hůř, krásně rovnoměrně na rozdíl od části napatlané Retr0Brigthem. Na fotce si můžete všimnout místa, kde jsem napatlanou část zabalil, tak tam vznikly trochu varhánky a na nich se to nevybělilo tak dobře.

Druhý den jsem provedl nový pokus. Zažlucené předměty jsem vzal dva a pro pokus napatlal jen jeden. Tentokrát jsem to nezabalil do fólie, ale dal do kyblíku a ten fólií překryl, takže se nedotýkala předmětu. Do kyblíku jsem ještě na dno nalil vodu, aby až se do toho opře slunko, mi to uvnitř moc neoschlo. Opět jsem každou půlhodinu fotil, a po 3 hodinách jsem pokus ukončil s konstatováním, že úspěchy již nemůžeme dále skrývat: výsledná barva byla krásně světlá, dokonce po celém povrchu, nejen kde jsem to napatlal, ale všude, i to co bylo zespoda, pod vodou anebo pod izolepou:

Kdo by proces chtěl také využít, zde mám pár rad, jak obstarat ingredience:
1. Peroxid vodíku mají v každé lepší drogerii (v Praze třeba ve Zlatnické) nebo obchodech typu drogerie-barvy-laky. Akorát jim budete muset předložit občanku a sdělit, že to potřebujete pro bělení, protože jen tak normálně to teroristům neprodávají.
2. Glycerin jsem koupil také ve Zlatnické, prý se prodává i v lékárnách.
3. Xanthanová guma se dá koupit v obchodech se zdravou výživou [3] ; prý se tím při bezlepkovém pečení nahrazuje lepek anebo na zaplnění břicha při dietě, aby mělo pocit, že je plné a přitom z toho nic nemělo – xanthanová guma funguje asi jako škrob na druhou, úžasně zželíruje i obyčejnou vodu.
4. TAED se dá koupit v obchodech pro biomatky, protože ty z něj míchají domací zaručeněekologické, přírodunezatěžující, pletipřívětivé prací prášky… webshopů je celá řada [4] .

Ceny, za které jsem nakoupil já:
1. Peroxid 30% 1/2l 48 Kč
2. Glycerin 1l 109 Kč
3. Xanthanová guma 100g asi 30 Kč
4. TAED 200g 45 Kč
Po ukončení pokusu konstatuji, že ingredience (až na peroxid) mi vydrží ještě na další pětiletku. Pro první a druhý pokus dohromady mi stačilo cca 10ml směsi, pokud správně počítám, tak by to bylo tak asi za 60 halířů 🙂

Pro jistotu UPOZORNĚNÍ: Dbejte na bezpečnost. Při práci používejte hlavu, osobní ochranné pracovní prostředky a mixér svůj nebo manželčin jen tajně, je to fakt sajrajt:

sajrajt

No a úplně na konec se jako v každé správné v pohádce má ještě objevit ta poslední, nepozvaná sudička a říct:
Už nemůžu zvrátit, co ostatní sudičky řekly, tak to jen doplním: Efekt bude pouze dočasný; co bylo žluté, zase se jednou zažlutí


Poznámky:

[1] Aby nedošlo k mýlce, jedná se o krabici počítače; moje manželka je od přírody hnědovláska a jí se tento postup opravdu netýká, a stejně by se ani nenechala zde popisovaným produktem napatlat. To už by myslím lepší byl mlýn v Kolovči, ale muselo by nás být víc; přihlášky kdyžtak posílejte soukromě.

[2] Merlin (profesí bezpečnostní manažer a bývalý chemik) prý na myšlenku použití TAEDu pro bělení plastu přišel náhodou, když četl zprávu o výbuchu TAEDu v nějaké anglické továrně.

[3] Akorát musíte odolat nabídkám prodavače na dokoupení dalších život zachraňujících a zkvalitňujících produktů jako třeba pohankové sušenky nebo ajurvédský prášek na podporu paměti; můj obchod se jmenoval tuším „EKOmana“ a nebylo snadné vyváznout jen s tím jedním balíčkem.

[4] Mě třeba na prvním místě v Google vyskočil eshop „ekokoza“, myslím, že to je docela přiléhavý název. Ale koupil jsem to někde jinde, tam mě zase rovnou mezi dveřma pochválili, že jsem se jako moderně uvědomělý tatínek správně rozhodl prát plínky místo kupování jednorázových a že k tomu potřebuju TAED, je tedy přirozené.