BBC Computer Literacy Projekt je online!

Imperialisti ze štvavé vysílačky nechvalně známé pod zkratkou Bí Bí Sí– sakra, zase jsem se zapomněl ve starých pořádkách, chci říct – Odborníci z britské veřejnoprávní rozhlasové a televizní společnosti BBC mi udělali nesmírnou radost: zveřejnili materiály o BBC Computer Literacy Project z let 1980 – 1989. Archiv, nahrávky TV pořadů, údaje o projektu, historii atd.

Díky tomuto projektu se do drtivé většiny britských škol dostaly počítače „BBC Micro“ tehdy docela mladé firmy Acorn Computers Ltd. a školáci tak měli možnost seznámit se a naučit pracovat s tehdejší novinkou, osobním počítačem (pro souvislost, velmi oblíbené ZX Spectrum vzniklo až o rok dva později a ne tak úplně oblíbený počítač do škol v našich končinách IQ-151 až v roce 1985).
U Acornu později vznikly ještě další počítače, hlavně ale BBC Master a Archimedes. Že vám to pořád nic neříká? Mělo by – jednak za potomka BBC Micro můžeme považovat dnešní micro:bit, ale navíc u Mastera a Archimeda Acorn poprvé použil pro rozšiřující modul novou architekturu procesoru pod názvem „Acorn RISC Machine“, a to už byste teda znát měli, protože potomka velmi pravděpodobně máte někde poblíž: uvádí se, že aspoň jeden procesor s architekturou ARM používá víc než 95% všech mobilů…
BBC Micro byl (je) počítač s hlavním procesorem MOS Technology 6502 běžícím na taktu 2 MHz a disponující ve své nejrozšířenější verzi „BBC B“ pamětí 32 kB. Výstup na monitor nebo přes modulátor na běžnou TV (grafika až 640×256 v 8 barvách), programy ukládané na magnetofonových kazetách nebo i na floppy disketách 5,25″ (kapacita až 800 kB), parádní hardwarová koncepce, kvalitní programovací jazyk BASIC, bytelná konstrukce – prostě počítač do škol jak dělaný (teda vlastně doslova „počítač do škol dělaný“ ;-)).

To je on – BBC Micro! Dokonce s dvojitou mechanikou na 5.25″ floppy diskety

BBC Micro byl velmi úspěšný a vydržel hodně – i dnes, po víc jak 35 letech, jich řada normálně funguje, vlastně snad možná všechny, které jejich majitelé neposlali do výslužby výměnou za novější stroj a z nostalgie si ho nechali. On totiž jediný problém, který typicky po těch letech mají, jsou vysychající dva kondenzátory ve zdroji (které pak bouchnou a vytvoří dost smradlavý oblak), jinak fungují bezproblémově a spolehlivě. K fejsbůku se sice nepřipojíte, ale počítače už tehdy bylo možné propojovat do sítí a kdo zná hry jako Elite, Arcadians nebo Chuckie Egg, ví, že to je poklad. Jo a taky na rozdíl od dnešních systémů „bootuje“ asi tak za vteřinu – zapnete vypínač, dvakrát pípne a je to.

Pokud vás téma zajímá, dejte mi zprávu do fóra, rád o tom napíšu / řeknu víc. A taky si třeba najděte film Micro Men, který mimo jiné vypráví o době vzniku tohoto projektu. A kdo chce vidět BBC Micro model B naživo, přijďte na podzim na Robodoupě; patřím totiž do řad jeho šťastných majitelů, a mám i docela raritní příslušenství – robotickou bugginu z roku 1983.