Vytisk čudlik za kačku a opravil s ním stíhačku

S 3D tiskem se už před pár lety „roztrh pytel“. Říkalo se, že to bude skvělá věc na výrobu drobných součástek co jsou potřeba na daném místě v daný čas, ale fyzicky tam nejsou. Jenže to „bude“ se zatím na „je“ v běžném životě zatím moc nezměnilo. Nebo ano? Čtěte dále, jaký průlom nedávno nastal v US Armed Forces s 3D tiskem.

V půlce dubna 2018 americké ministerstvo obrany vydalo zprávu, že mariňáci vytiskli na 3D tiskárně náhradní díl pro F-35B a nejen to, dokonce dostali povolení ten díl namontovat. A nejen to, dokonce s tím směli letět. A nejen to, součástku zařadili do databáze povolených náhradních dílů, takže opraváři F-pětatřicítek, zbystřete, můžete si to od teď tisknout sami.

Technické podrobnosti:
Na dveřích podvozku F35 se ulomil jakýsi plastový čudlík (takže éro za 122 mega dolarů přestalo být letuschopné).
Jako samostatný náhradní díl to není k dispozici, je potřeba vyměnit celé dveře (klasika…).
Nové dveře by se sice daly objednat, ale ta F35 byla zrovna na misi někde v Pacifiku na USS Wasp (takže by to asi trvalo).
Kromě toho samotná výměna dveří nějaký čas vezme a navíc cena dveří je značná (i když to armádu obvykle zrovna netrápí).

Naštěstí, u 31. námořní expediční pěchotní jednotky nejsou žádní malí blbci, takže seržant Willis1 sendul k Blenderu, navrhl čudlík a pak ho na docela obyčejné FDM 3D tiskárně2 vytiskl z PETG. Výslednou cenu odhadli na 9 centů3. To je docela slušná sleva oproti těm 70.000 $, co stojí celé dveře, ne? Ale hlavní bylo to, že mohli stíhačku opravit na místě a rychle. Velící důstojník se tak i vyjádřil: „My Most Important Commodity is Time. Although our supply personnel and logisticians do an outstanding job getting us parts, being able to rapidly make our own parts is a huge advantage.”

Ve zprávě taky zmiňují další dílek, který si v armádě tisknou – krytku objektivu na iRobot 310, kterého používají armádní průzkumníci. Tahle krytka neexistovala, ale průzkumníci si ji vyžádali, aby se jim nepoškozovaly čočky kamery při transportu robota. Čili závěrem to opravdu vypadá, že se 3D tisk začal používat tam, kde to smysl dává.

Mimochodem, postřehli jste, že to navrhnul v Blenderu? Docela by mě zajímal důvod, protože Blender není zrovna nástroj určený na technické modelování, spíš se používá na animace, hry, filmové efekty, simulace, rendering apod. Ale nějaké přesné věci se tam dělají trochu nešikovně – ne že by to nešlo, ale není to zrovna ono. Ostatně jak se lze dočíst ve zprávě 3DPI (viz níže), měli „sizing issues“ a před instalací „further modifications were needed“. Možná ale bylo hlavním důvodem použití Blenderu to, že s ním Adrian buď už uměl dělat, anebo mu někdo řekl, že to je jednoduché, ať to zkusí4.

Odkazy:
Tisková zpráva US DoD: https://dod.defense.gov/News/Article/Article/1498121/
Zpráva 3D Printing Industry: https://3dprintingindustry.com/news/u-s-marines-3d-print-f-35-part-to-save-70000-138484/
F-35B: https://www.f35.com/about/variants/f35b
iRobot 310: https://www.army-technology.com/projects/irobot-310-sugv-us


Poznámky:

  1. Po česku rotmistr a ne, není to Bruce, je to Adrian.
  2. Není ani zelená, natož maskovaná.
  3. Takže se omlouvám, titulek by měl být „za dvě kačky,“ ale to by se mi tak nerýmovalo.
  4. Já jsem Blender zcela bez předchozí znalosti použil na návrh hřiště Roadside Assistance; ve FAQ jsou obrázky exportované z Blenderu. Bylo to fakt docela jednoduché, na první rozkoukání jsem s tím udělal co jsem chtěl a výsledný export obrázků byl doslova „na pár kliknutí“. Ale opravovat s tím stíhačku bych si asi netrouf.