Měnič z 12V na 5V, ale jaký vybrat?

Potřeboval jsem sehnat levný a přitom dosti účinný měnič z 12/5V pro nabíjení nejrůznější elektroniky od mobilních telefonů, přes tablety, až po napájení ESP a  další drobné elektroniky.

Na Aliexpressu je mnoho měničů různé kvality, ale předpokládal jsem, že alespoň ty do auta budou dobré. Proto jsem začal nakupovat jednotlivé celkem rozšířené typy s tím, že v nich asi nebude moc rozdíl a že je možná všechny použiji (některé měly i vynikající hodnocení).

No zmýlil jsem se. V těch měničích je poměrně hodně velký rozdíl a to jak v kvalitě provedení, tak i v kvalitě samotného čipu. Pro celkové testování jsem si opatřil i tři měniče s nastavitelným výstupním napětím.

Testoval jsem je dle mého názoru jen velmi opatrně, tedy jako zátěž sloužila žárovka s odběrem 1,05A při 5V a měl jsem připravenu ještě jednu s odběrem 0,5A při 5V.

V jednotlivých měničích do autozásuvky se objevovaly nejčastěji čipy AD85063D nebo MC34063A, které mohu označit za špatné a čip AD84064Q za absolutně nejhorší. Dále se v měničích vyskytovaly čipy jako HC2018, HC8816, HC8813, což už byl takový průměr.

K účelu, pro který jsem tyto měniče testoval, se po vyhodnocení nehodil ani jeden, respektive použitelný by byl měnič do autozásuvky s čipem HC2018. Ten celkově obstál nejlépe.  Avšak teplota čipu po 3 minutách dostoupila 85°C a i když se tam ustálila je to na hraně s požární bezpečností (ty obaly ani desky – zvláště ty pertinacové nejsou zrovna na tyto provozní teploty konstruované).

Nakonec z toho vyšly nejlépe měniče s proměnným výstupním napětím hlavně pak proto, že je bylo možné umístit na alespoň provizorní chladič, protože jinak teploty 80°C dosahovaly první dva též, a třetí na tom byl lépe, asi zásluhou robustnosti a chlazení pomocí plošného spoje.

Zde jsou výsledky a ukázky testovaných měničů.