Programování robota Edison 2 – Vertikální grafické jazyky

Jak jsme si minule řekli, grafické programovací jazyky se dělí na horizontální (kód směřuje zleva doprava) a vertikální (kód směřuje shora dolů). Dnes se podíváme na dva vertikální jazky, které můžeme pro robota Edison využít a to EdScratch a Open Roberta Lab.

EdScratch

EdScratch je odvozeninou klasického grafického programovacího jazyka Scratch. Učebnici tohoto jazyka pro 1. stupeň základních škol naleznete zde a pro druhý stupeň zde.

Programové prostředí nalezneme na adrese EdScratch.app. Opět pro programování nepotřebujeme jiné programové vybavení než prohlížeč a přístup k internetu.

Například na tomto obrázku vidíte program, který umožňuje Edisonovi pohybovat se mezi překážkami. Jede dopředu a jakmlie spatří překážku otáčí s o 15 stupňů vpravo, dokud nemá před sebou volný prostor. Je vidět, že lze jednoduše poskládat zdánlivě složitý problém.

Prostředí je velmi intuitivní a děti se v něm snadno orientují. Ostatně i pro nás se může jednat o zajímavý způsob rychlého vývoje prográmků.

Nahrání opět probíhá způsobem, který byl popsán minule. Propojovací kabel připojíme do PC pomocí jacka a k Edisonu do dvou otvorů na spodní straně. Nastavíme hlasitost PC na maximum a stiskneme tlačítko „Program Edison“ na obrazovce vpravo nahoře. Nyní stiskneme tlačítko nahrávání na Edisonu (kulaté tlačítko) a znovu „Program Edison“ na obrazovce. A už jen čekáme, až se program nahraje a pak stiskneme na Edisonu tlačítko Play (trojúhelník).

Stejně jako v minulém případě, na některých počítačích může být nahrání problém. Nezoufejte následující metoda je významně tolerantnější a obvykle funguje.

Open Roberta Lab

Open Roberta je jméno německé společnosti patřící pod Frauenhofferův institut. Jejím posláním je učit jednoduše programovat děti pomocí grafického prostředí, které bude stejné nebo podobné pro mnoho robotických systémů od Arduina, Micro:bitu přes MakeBota až třeba k našemu Edisonu.

Programové prostředí opět najdeme na webové stránce, tentokrát na adrese lab.open-roberta.org. První věc, kterou musíte po otevření stránky učinit je zvolit váš hardware, v tomto případě samozřejmě Edison.

Prostředí je opět intuitivní. Je podobně prostředí Scratch, ale ne stejné. Mně přijde, že je podobné programovému prostředí MakeCode Micro:bitu. Programové konstrukce jsou znatelně jiné než u EdScratche. Prostředí má dvě úrovně Začátečník a Pokročilý. Pokud vám tedy nabídka příkazů přijde chudá, jste určitě v prostředí začátečník a přepněte se do pokročilého prostředí tlačítkem na kterém je hvězdička následovaná dvojkou.

Tentýž program, který jsme napsali v Edscratchi v prostředí Open Roberta Lab vypadá takto:

I nahrávání programu do Edisona je trochu jiné. Nejprve stiskneme tlačítko trojúhelník vpravo dole na obrazovce. Připojíme Edison známým způsobem, zapneme jej a stikneme na Edisonu tlačítko nahrávání. Nyní opět na obrazovce stikneme trojúhelník a čekáme. Pocitově je nahrávání v tomto prostředí delší. Pak zase Edisona odpojíme a stikneme na něm trojúhelník.

V tomto prostředí jde program obvykle lépe nahrát něž v EdBlock nebo EdScratch. Pokud vám tedy nefungovaly přechozí programová prostředí zkuste ještě prostředí Open Roberta Lab.

To by bylo pro dnešek vše a příště se podíváme na Python pro Edison zvaný EdPython.